Bingöl'de İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite işbirliği ile “1'inci Yenidoğan Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Bingöl Devlet Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyuma İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Dr. Öğretim Üyesi Suat Tuncay, Bingöl Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi, Tunceli Munzur Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Ankara Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı kurum/birim yetkilileri ile çok sayıda katılımcı katıldı.
Programın açılış ve tanıtım konuşmalarının ardından söz alan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, “Bir ülkenin sağlık sisteminin değerlendirilmesinde en önemli parametre bebek ölüm hızıdır ki bunun da en önemli bölümünü yenidoğan dönemi oluşturur. Nitekim ülkemizde bebek ölümlerinin yaklaşık üçte ikisi yenidoğan döneminde gerçekleşmektedir. Ülkemizde bebek ölüm hızının yıllar içerisindeki oranlarına baktığımızda 1960 yılında canlı doğan 1000 bebekten 163'ü bir yılını doldurmadan hayatını kaybederken, 1980 yılında 121, 2002 yılında 31, 2010 yılında 10,1, 2019 yılında 9,1 bebek 1 yaşına girmeden hayatını kaybetmiştir. Bu oran dünyada 2019 yılında 38 olmuştur. İlimiz ile ilgili verilere baktığımızda ise 2016 yılında 18,2 ile maalesef Türkiye 3. İken, yapılan çalışmalar ve alınan önlemler ile bu oran 2018 yılında 9,5 2019 yılında ise 8,7 ile Türkiye ortalamasının altına düşürülmüştür. Bu başarıda Aile Hekimliği Uygulaması, Misafir Anne Uygulaması, ilimiz genelinde yapılan yatırımlar, sağlık tesislerinin fiziki koşullarının düzeltilmesi, nitelikli sağlık personeli istihdamı, tıbbi ekipmanların yenilenmesi ve sağlık çalışanlarının özverisi ve gayreti büyük pay sahibidir. Tabii ki yapılan hizmetlerin temel felsefesi “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın”dır. Her bir bebeğimizin sağlıklı bir şekilde doğması ve yaşaması sağlık hizmetinin en önemli önceliğidir. Bu nedenle bunun gerçekleşmesi için de eğitim şüphesiz olmazsa olmazımızdır. Bundan dolayıdır ki bugün ilimizde ilk defa yapılacak olan Yenidoğan Sempozyumunun çok anlamlı ve kıymetli olduğunu belirtmek isterim. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Sempozyumda Yenidoğan Ekibi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin Standartları, Fetal Süreç ve Nörodavranışsal Fonksiyonlar, Yenidoğanın Değerlendirilmesi, Yenidoğanda Etik, Yenidoğanda Bakım (Aile Merkezli Bakım, Primer Hemşirelik ve Atravmatik Bakım), Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım (BGB), Dünyadaki Durumu ve Kanıta Dayalı Uygulamalar, Yenidoğanda Malpraktis, Yenidoğanda Ağrı Yönetimi, Yenidoğanlarda Pulmoner Rehabilitasyon, Yenidoğan Güvenliği, Mahremiyeti ve Transportu konuları görüşüldü.