Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Pazar günü Hacılar Köyü'nde yaşanan mayınlı saldırıda 8 polisin şehit olmasının akabinde akşam saatlerinde BDP İl Binasına yapılan saldırıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu.
Sorularının İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Görgü tanıklarının ifadelerine göre BDP Bingöl İl Binamıza yönelik 16.09.2012 tarihinde aralarında sivil polislerin de bulunduğu iddia edilen bir grup tarafından resmi polisler nezaretinde saldırı gerçekleştirilmiştir. Saldırı ile parti binamızın içine giren grup, saldırıyı gerçekleştirdiği anda resmi kıyafetli polisler tarafından hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Grup saldırıyı bitirdikten sonra tekrar polis nezaretinde Dörtyol kavşağına kadar gelinmiş, hukuka aykırı suç unsuru teşkil eden bu duruma karışanlardan hiçbiri gözaltına dahi alınmadan grup dağılmıştır. Saldırı sonrası parti binamızın önüne gelen halkımıza ve yöneticilerimize yönelik olarak Bingöl Emniyet Müdürlüğünde görevli Güvenlik Şube Müdürü tarafından ölüm tehditlerinde bulunulmuştur. Ayrıca Bingöl İlimiz Karlıova ilçemizde gözaltına alınan üç kişi askerler, özel harekât polisleri ve korucular tarafından işkenceye uğramış, askeri araca bağlanarak 500 metre yerde sürüklendikleri ve kaba şiddete maruz kaldıkları şikâyetiyle İnsan Hakları Derneği Bingöl Şubesine başvuru yapmıştırlar” dedi.
Baluken, yanıtlanmasını istediği soruları şöyle sıraladı;
1. Saldırganların polis nezaretinde BDP il binasına getirildikleri, saldırıdan sonra da polis nezaretinde olay yerinden uzaklaştırıldıkları iddiaları doğru mudur? Bu iddialar üzerine Bakanlığınız tarafından başlatılan adli veya idari bir soruşturma var mıdır? BDP Bingöl İl binamıza yapılan saldırıya ilişkin saldırganlar hakkında Emniyet ya da Savcılık tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
2. BDP Bingöl İl binamıza yapılan saldırı esnasında olay yerinde oldukları söylenen ve saldırgan ekibin hem içinde bulunarak il binamıza zarar verdiği iddia edilen hem de saldırgan ekibi kollayarak yönlendirenlerin içerisinde bulunan kamu görevlileri kimlerdir? Bu kişiler hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır?
3. BDP Bingöl İl binamıza yönelik yapılan saldırı sonrasında il yöneticilerimizi ve halkımızı ölümle tehdit eden Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli kamu görevlileri hakkında idari veya adli bir soruşturma süreci başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu kamu görevlileri kimlerdir?
4. Bingöl İHD'ye yapılan başvurular ve Bingöl yerel basınında çıkan haberler çerçevesinde; Bingöl ilimiz Karlıova İlçesinde Aynik köyünde 16.09.2012 saat 15.00 sularında bir yurttaşımız elleri ve kolları bağlanarak askeri aracı arkasında 500 metre yerde sürüklenmiştir. Daha sonra Kalencik Karakoluna götürülürken araçların içerisinde işkeceye maruz bırakılmıştır. Bu insanlık dışı işkenceleri yapan kamu görevlileri hakkında idari ve adli bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başbakan'ın işkenceye sıfır tolerans adı altında yürütmek istediği uygulamalar bu insanlık dışı uygulamalar mıdır?
5. Gözaltına alınan ve işkence gördükleri belirtilen kişilerin Bingöl Devlet Hastanesi'ndeki muayeneleri sırasında; polislerin muayene sahasında bulunduğu ve dolayısıyla da doğru bir adli raporun tutulmadığı iddiaları vardır. Söz konusu muayene sırasında hekim-hasta ilişkisini etkilemeye çalışan kamu görevlileri kimlerdir? Haklarında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Yanıltıcı adli rapor düzenlediği iddia edilen sağlık görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
6. Söz konusu işkenceye maruz kalan yurttaşımız basına da yansıdığı şekli ile tehdit edildiğini ve can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtmektedir. İşkenceye maruz kalan yurttaşımızın bundan sonraki zamanlarda yaşam hakkı ihlal edilirse, söz konusu ihlalin sorumlusu kimlerdir? Yurttaşımızın can güvenliğini tehdit eden kamu görevlileri hakkında idari ve adli süreç başlatılmış mıdır?
7. 1990'lı yıllarda kırsal kesimlerde kamu görevlilerin uyguladıkları insanlık dışı işkencelerden dolayı milyonlarca Kürt göç etmek zorunda bırakılmıştır. Son dönemlerde Bingöl ilimizin kırsal kesimlerinde artan insan hak ihlalleri ile amaçlanan insanlarımızı 1990'larda yapıldığı gibi göç etmek zorunda bırakmak mıdır?
8. AKP tarafından uygulamaya konulan savaş politikaları son dönemlerde çatışmalı süreçleri derinleştirmektedir. Bu çatışmalı süreçlerden dolayı yaşanan kayıplar neticesinde halka yönelik baskı ve işkenceler had safhaya çıkmıştır. Çatışmalar sonucunda halka yönelik artan işkence ve baskı uygulamaları hükümetin tarafından ortaya konulan sistematik politikalar mıdır?