KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2025 Salı
°C

Bayramda beslenmeye dikkat

Uzmanlar, bayramda hamur yerine daha sağlıklı olan sütlü tatlıları ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayramda beslenmeye dikkat
05 EYLÜL 2010 PAZAR 23:52
0
1659
0
AA aa
Beslenme uzmanı ve diyetisyen uzmanları, bayramı hastanede geçirmemek için misafirlikte hamur yerine daha sağlıklı olan sütlü tatlıları ve meyvelerin tercih edilmesini istedi.

 

Uzmanlar, bir aylık oruç döneminden sonra bayramda birdenbire aşırı yemek yemenin; hazımsızlık, mide bulantısı, ani tansiyon yükselmesi, baş ağrısı, mide yanması gibi şikâyetlere neden olabileceğini bildirdi.

 

Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin günlük öğün sayılarını azalttıklarından, beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle bayramda normal yemek yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini belirten Uzmanlar: “Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken kimi kişiler ise ‘Oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur” dediler.

 

Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar olmak üzere en fazla 2 öğün beslenme alışkanlığına alıştığımız, fiziksel aktivitenin yetersizliği, fazla ve hızlı yenilen yemekler sonucu bazal metabolizma hızındaki düşüşle birlikte vücut yağ oranlarımızın arttığını unutmadan, bayramda genel beslenme kurallarından vazgeçmememiz vurgulandı. Uzmanlar: “Bir aylık oruç döneminden sonra bayramda birdenbire aşırı yemek yeme eğilimi göstermemiz durumunda; hazımsızlık, mide bulantısı, ani tansiyon yükselmesi, baş ağrısı, mide yanması gibi şikâyetlerle karşılaşabiliriz. Bayramda özellikle diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, mide rahatsızlıkları, kalp damar hastalığı olanlar diyetlerine bağımlı kalarak devam etmelidirler. Ramazan ayı boyunca düşen bazal metabolizma hızımızı yükseltmek için bir ay boyunca değişen beslenme alışkanlığımızı yavaş yavaş değiştirmeliyiz. Gün boyunca tüketeceğimiz besin öğelerini 2,5–3 saat aralıklarla az az, sık sık tüketerek yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmalıyız. Ramazanda beslenme süresinin zorunlu olarak sınırlandırıldığı dönemden, istendiği zaman yemek yenilebilecek özgürlük dönemine geçildiğinde bazen aşırı beslenme meydana gelebilir. Dost akraba ziyaretleri sırasında çoğu zaman normal zamanlarda olduğundan çok fazla tatlı yenilmesi; gazlı içecek ya da çay, kahve içilmesi, kuruyemiş hatta yemek yenilmesi bu sorunların bayram günlerinde daha fazla yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun nedeni aşırı çikolata ve tatlı tüketimidir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler yine beslenmelerine özen göstermelidir. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir. Gün içerisinde yine az ve sık yeme alışkanlığı devam ettirilmelidir. Oruç tutmaya alışan vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekir. Aşırı yağlı yiyecek ve kızartmalardan, sindirimi zor besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer birçok kronik hastalığı olanların bayramda da beslenme programlarına dikkat etmesi ve bayramı kaçamak için bir fırsat olarak değerlendirmemeleri gerekir” şeklinde konuştular.

 

 

 

Israrcı Olmayın
Konuk ve yakınların sağlık sorunu ile karşılaşmamaları için ikramlarda ısrarcı olunmamasını öneren uzmanlar, ikram edilenlerin büyük bölümünün hamurlu tatlılar olduğunu, bunların kalori açısından zengin besinler olduğunu vurgularken: “Bayramda çok fazla tatlı tüketme mideye yük getirir, hem de çok fazla kalori alarak şişmanlamaya zemin hazırlar. O nedenle hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve ikram etmeliyiz” diye konuştular.

 

Sabah kahvaltısının bayramda da önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar; salam, sosis, sucuk gibi besinler yerine daha sağlıklı olan peynir, zeytin, bal, yumurta, tereyağı, kepekli ekmek, süt, çay gibi besinlerin tercih edilmesini, saat 10.00 sıralarında meyvelerden oluşan ara öğün yenmesini öneriyor.

 

Ekmek Yemekten Korkmayın
İnsanların kilo alırım düşüncesiyle ekmek yemekten korktuğunu ancak bunun gereksiz olduğunu söyleyen uzmanlar:  “Günümüzde insanlar ekmek tüketmekten kaçarak zayıflayacağım diye düşünürken aksine fazlasıyla kilo almaktadır. Bilinçsizce azaltılan ekmek miktarları yağ ve şeker içeriği yüksek besinlere yönelmeyi tetiklemektedir. Ekmek yemekten korkmayın” şeklinde konuştular.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın