Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Eğitim ve Danışmanlık Birimi Ali Bayram, Aylık Olağan Yönetimi Kurulu toplantısını 15 Temmuz Salı günü ve 16 Temmuz Çarşamba günü iki toplantısını birlikte Ankara'da TESK Genel Merkezinin Toplantı salonunda yapıldı. 15 Temmuz Salı günü toplantıda 22–23 Mayıs tarihlerinde yapılan toplantılardan bu yana Esnaf ve Sanatkârlarla ilgili olarak yaşanan gelişmeler değerlendirildi. Son Ekonomik ve güncel olaylar hakkında bilgi sunuldu, Mesleki eğitimle ilgili gelişmeler ele alındı, 20. Mesleki eğitim kurulu gündemine ilişkin bilgi sunuldu, Esnaf ve sanatkârlar kesiminde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesi projesi hakkında bilgi sunuldu.
16 Temmuz tarihli toplantıda 15 Temmuz tarihli toplantının gündem maddeleri tartışıldı ve Mesleki eğitim faaliyetleri ile ilgili genel fikir alışverişi ile sürdü.
Toplantıya Başkanlık eden Ali Bayramın yanı sıra; TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, MEDB Başkan Yardımcısı Dursun Sümer, MEDB Yönetim kurulu üyelerinden Konfederasyon Genel Sekreteri Naci Sulkar, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili Vedat Honca ve Adıyaman, Afyon, Ağrı, Ardahan, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Giresun, Karabük, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Mugla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Rize, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Yalova, Adana, Balıkesir, Konya, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanları katıldı.
Ali Bayram Ülkenin dört bir yanından ESOB Başkanları ile tüm ülkenin nabzını tutacaklarını belirterek toplantıya başladı. Toplantıda genel olarak ele alınan konular ise şöyle. Ülkemizde 131 meslek dalı olduğu belirtildi. Bütün meslek dallarında sıkıntı olduğu vurgulandı. En fazla sıkıntının yaşandığı meslek dalları ise ustalık belgelerinde yaşanan sorunlar göz önüne alınarak Lokantacılık, Berberlik ve Kuaförlükte olduğu vurgulandı. Meslek dalları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TESK'in ortak çalışma başlattığı aktarıldı. Çiftçiye 6 katrilyonluk bir destek sağlandığı buna karşılık esnaf ve sanatkâra 200 trilyonluk bir destek sağlandığı belirtildi. Bunun üzerine konuşan Bayram "Ülkenin orta direği esnafa bu destek azda olsa rahatlık sağlar fakat aradaki uçurum ülkeyi sırtında taşıyan orta direk esnafımıza yük olarak binmekte" dedi. Toplantıda ayrıca Türkiye'de Büyüme hızının 23 dönem %7 olduğu son 3 dönem ise bu hızın %4'lere düştüğü belirtildi. Bu şekilde istikrarın sağlanamayacağı ve buna paralel yatırımın olmayacağı, üretimin olmayacağı vurgulandı.
Toplantıda bazı çarpıcı rakamlara da dikkat çekildi. Petrol Fiyatlarının artışı ile ülkemizde Petrole verilen para 33 milyar dolar, Enerjiye verilen para 40 milyar dolar ve buna yıllık 34 milyar dolar dış borcun eklendiğinde ülkenin dar boğaza gittiği belirtildi. Petrole ve Enerjiye harcanan bu büyük rakamların kısılması gerektiği vurgulandı. Araç sayısının fazlalığına dikkat çekildi ve Bayram gelişmiş ülkelerde bisiklet alışkanlığı olduğunu fakat bu alışkanlığın bizim toplumumuza sirayet etmediğini belirtti. Batılılaşmayı yalmış algıladığımızı vurgulayan Bayram "Onların genelde kötü yönlerini alıyoruz, ilim, bilim ve teknolojide ise onlardan geri kalmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz, tüketmek daha cazip geliyor, her zaman söylediğim gibi ne yazık ki toplum olarak bilgi fukarasıyız" dedi.
Toplantıda son olarak Yabancı Sermaye girişinin geçen yıla nazaran %147 azaldığı belirtilerek; bunun çok büyük bir kayıp olduğu vurgulandı. AB Projeleri kapsamında İş sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Antalya ve Ankara'da Uluslar arası toplantı yapılacağını belirten Bayram, “Kurulacak yeni sistemle TESK'in sitesine Esnaf ve Sanatkârın işlemleri, sıkıntıları ve sorularına anında cevap verilecek. Eskiden esnafımız cevap almak için haftalarca bekliyordu yeni sistemin kurulması ile anında cevap alacaktır" diye konuştu.