6 Eylül 2018 tarihinde Bingöl Valiliği'ne ve İç İşleri Bakanlığı'na fiyat tarifesi hakkında bir yazı gönderdiklerini ifade eden Bayram, “Biz 6 Eylül 2018 tarihinde Bingöl Valiliğine ve İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne tarifeler ile ilgili yazı gönderdik. Bizim belirlediğimiz fiyat tarifesi şu anda resmi olarak geçerlidir. Biz tarifelerimizi 5362 sayılı Esnaf Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 62. Maddesine dayanarak belirliyoruz. Kanunda; “Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.” Diyor. ESOB olarak kanuna dayanarak hazırladığımız fiyat listesi ilgili kuruluşlara bildirilip yürürlüğe girmiştir.
Bizlerin belirlediği tarife dışına çıkanlar kanunu tanımayanlardır. Bingöl Valimiz Sayın Kadir Ekinci geldiği günden bu yana sürekli esnafla birlikte olmuş, esnaf ziyaretlerine vakit ayırmış ve esnafın sorunlarını bizzat dinleyip esnafla hemhal olmuştur. Bu bizleri son derece mutlu etmiştir. Kendisine esnafa karşı duyarlı yaklaşımından ötürü teşekkür ederim. Fakat Valimizin son yaptığı esnaf ziyaretlerinde bir işyerinde asılı olan fiyat tarifesi yasal olmayan bir tarifedir. Bugün yerel bir gazetede yer alan fotoğrafta yetkisi olmayan dernekler tarafından hazırlanan bu tarifeyle Valimiz aynı karede görünüyor. Valimizin bu yasal olmayan tarifeyi fark etmemiş olması bizleri üzmüştür. Yetkililerin bu tarifelerle ilgili denetimleri yapmalarını istiyoruz. “ifadelerini kullandı.
(Fiyat tarifelerinin tespit şekli)
Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu 62. Madde;
“Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.
Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teşekkülü ile anlaşmaya varamazlarsa onbeş gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliği temsilcisinden teşekkül edecek bir komisyonda görüşülüp karar verilmesini isteyebilirler.
Komisyon kararları salt çoğunlukla alınır. Komisyon, tarifeleri uygun bulmadığı takdirde tarife yürürlükten kalkar.
Komisyon kararına karşı, ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren on gün içinde ticari davaları görmeye yetkili mahkeme nezdinde itirazda bulunabilirler. Bu mahkemenin kararı kesindir.”