Geçtiğimiz dönem Ak Parti'den Belediye Başkan aday adayı olan Bingöllü akademisyen Alican Bayram, yaptığı projeyle Gelecek Vaat Eden Genç Bilim İnsanı Teşvik Ödülü'ne aday gösterilen 10 kişiden biri olmayı başardı.
Lisansüstü eğitim yapan akademisyenler arasında hakem değerlendirmesinden 70 puan ve üzeri alan bilimsel çalışmalara verilen ödülün bu yıl 3. sü düzenlenecek. Bayram, “Yerel Yönetim Adaylarının Boş Zaman Perspektifleri: Bir İçerik Analizi Çalışması” projesiyle yer alacağı yarışmada, ödül için sunumunu 13-15 Kasım tarihleri arasında Antalya'da Aska Hotel'de gerçekleştirecek. Ödülün sahibi 16 Kasım'da açıklanacak. Proje hakkında bilgi veren Alican Bayram, “Projemizi, İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyelerine aday Cumhur (Binali Yıldırım, Nihat Zeybekçi ve Mehmet Özhaseki) ve Millet (Ekrem İmamoğlu, Tunç Soyer ve Mansur Yavaş) ittifakı adaylarının sosyal belediyecilik projelerinin incelenmesi üzerine oluşturduk. Yerel yönetim ve rekreasyon ilişkisini irdelediğimiz çalışmada, toplumların boş zamanlarını doğru değerlendirmenin toplumun kültürel ve entelektüel birikimine katkı sağlayacağını vurguladık. İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehirlerinin 2018 faaliyet raporlarında gerçekleştirilen ve hedeflenen kültürel, sanatsal, sportif, eğitim ve turizm rekreasyonu faaliyetlerine değindik. Bir çok yabancı araştırma ve yerel yönetim kuruluşu toplumun boş zamanının doğru ve verimli değerlendirilmesinde yerel yönetimlerin önemine değindik. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın 3 Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının Boş Zaman perspektifinde açıkladıkları 48 projenin dağılımı şöyle, kültürel, sanatsal, sportif, eğitim ve bilinçli toplum düzeyinde projeler. Bu projelerden en çok vurgulananları kreşler, millet bahçeleri, millet kıraathaneleri ve bisiklet yolları oldu.
“Başka Sosyalleşme Ortamları Oluşturmadan Kahvehaneleri Kısıtlarsanız Şiddet Artar”
Bingöl'de ki boş zaman aktiviteleri için ne söylersiniz sorusuna Bayram “Bununla ilgili bir araştırma yapmadım ama en göze çarpanı kahvehanelerde oturup konuşmak. Kahvehanelerde vakit geçirmenin de bazı sosyal kazanımları var stres atmak sosyalleşmek gibi ama mesele vaktinizi bununla ne kadar geçirdiğiniz boş zamanınızın ne kadarını bu aktiviteye harcadığınız ve verimlilik boyutu önemli. İnsanlara sosyalleşecekleri başka ortamlar yaratmadan ellerindeki sosyalleşme imkanını alırsanız şiddet ortamı artar yani günün stresini kahvehanelerde atamayan insanlar ve gergin bir toplumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Söylemek istediğim şey siz başka sosyalleşme alanları oluşturmadan bu kürsüleri kaldırırsanız daha büyük bir probleme dönüşebilir. Farklı sosyalleşme ortamları yaratırsanız kürsüler zamanla zaten boşalacaktır. Örneğin, Çapakçur deresinde Belediyenin işleteceği yeşili ve doğası bol sakin bir “Belediye Sosyal Tesisi” olsa mesela ve çayı 0.50 kuruşa ya da 1 TL ye satsa siz gitmez misiniz? Bence şehrin iki yakası da böyle bir tesise koşa koşa gider. Bakın küçük bir adımla insanları yürümeye, spora ve sosyalleşmeye teşvik etmiş olursunuz. Birçok farklı proje üretilebilir bu basit bir örnek sadece” diye konuştu.