13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na girecek öğrencilere başarılar dileyen Hürriyet Koleji Rehber Öğretmeni Pervin Barakazi, öğrenci ve ailelerine tavsiyelerde bulundu.
Barakazi, “Gençler kısa bir süre sonra yapılacak olan üniversite sınavı için heyecanlanmaya başladı. Ve kalpler hızla çarpmaya, aileler evlatlarının geleceği için kaygılanmaya. İyi bir üniversiteye yerleşmek, kendisi ve ailesi için mutlu/huzur dolu gelecek hazırlamak kimin için güzel bir hayal değil ki? Bu gün gençlere ve ailelerine sınav öncesi önemli tavsiyelerde bulunmak istedim. Umarım işinize yarar” dedi.
Sınava girecek gençlere önemli tavsiyelerde bulunan Rehber Öğretmen Pervin Barakazi, tüm hazırlıklara rağmen yedek bir yaşam planlarının olmasını isteyerek, “Sevgili gençler… Siz bu sınava yıllardır hazırlanıyorsunuz. Kendinizi bildiniz bileli iyi bir çaba göstererek hazırlandıysanız, size düşenin en iyisini yaptığınızdan eminseniz, sınav öncesi içinizi ferah tutun. Çünkü üniversite sınavı, son dakika mantığıyla hareket edenler için sıkıntılı bir süreçtir. Uzun vadede, çalışma sistemini zamana yayarak sistematik çalışan herkes gibi siz de sınavı başarıyla atlatacak ve dilediğiniz bölüme yerleşeceksiniz! Hayallere kavuşmak için, hayal ettiğiniz yolda emin adımlarla yürüdüyseniz geriye sadece hayal ettiğiniz mesleği avucunuzun içine almak kaldı o kadar! Elinizden gelenin en iyisini yaptıysanız, sınav kaygısı geliştirmemek için şimdiden “Hakkımda hayırlı olanı neyse o olsun” demeye başlayın lütfen. Elinden geleni yaptığını düşünmek ve geri kalanı için hayırlı olan sonuca teslim olma duygusu sınav kaygısını yatıştırmak için en iyi yoldur. Mümkünse birkaç alternatifiniz olsun. Diyelim ki A üniversitesinde falanca bölümü istiyorsunuz. O olmazsa B üniversitesinden size iyi gelebilecek yedek bir tercihiniz mutlaka olmalı. Hatta tüm hazırlıklara rağmen kazanamama ihtimalinize karşı bile yedek bir yaşam planınız olsun. Sonuçta yaşam iyi/kötü sürprizlerle dolu hepimiz için. Üstesinden gelenler, yedek plan mantığıyla hareket edebilenlerdir. “Kazanamazsam bu yıl olur ya! Hımm.. Ben de o zaman önümüzdeki dönemi şöyle şöyle değerlendiririm. Şunu yaparım…!” gibi size iyi gelecek yedek bir plan şart. Alternatifli düşünme sistemi, sonuca odaklanmanızdan alıkoyar sizi. Ve sınav “olduğundan daha büyük bir sıkıntı” olarak algılanmaktan uzaklaşır. Sınava girmeye yaklaştığınız şu günde, elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan da eminseniz tabii, sınav öncesi kendinizi lüzumsuz yere heyecanlandırmamaya özen gösterin. Her ne olacaksa olacak zaten. Endişe ve kaygı, sınav performansınızı düşürmekten başka işe yaramaz. Elimden geleni yaptım, hayırlısı Allah'tan diyerek kendinizi motive etmeyen başlayın. Etrafınızdaki insanlarla, arkadaşlarınızla sınavı ve sonuçlarını konuşup durmayın. Dünyada sohbet edebileceğiniz milyonlarca konu var! Bugünden itibaren mümkünse sohbetlerinizin içeriğini değiştirmeye gayret edin!” diye konuştu.
Sınava girecek gençlerin puan hesabı yapmamalarını isteyen Barakazi, “Okullarda sınav odaklı birbirinizi kışkırtan kıyaslamalardan kaçının! “Ayşe şu kadar net çıkarıyor, Mehmet bu kadar” demeyin. “Bana ne kim ne kadar yaparsa yapsın! Ben kendi işime bakayım.” diye düşünün. Sınav sırasında… Alacağınız puanı düşünmeyin. Soruları yapın ve geçin! Deneme sınavları sonrası kendinizi değerlendirmeniz için yapacağınız hesaplamalar iyidir. Ama artık sınava yaklaştınız. Puan hesabı yapıp durmak sinirlerinizi bozmaktan başka işe yaramaz. Bu durumdan kendinizi uzaklaştırın. Sınavdan bir iki gün önce çalışmayı bırakın. Mümkünse bedensel olarak yorulmayacağınız, sizi mutlu edecek tatlı saatler geçirin. Sınavla ilgili konuşmayın bile. Buna ilaveten kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Gün içinde sevdiğiniz şekilde stres atın. Sınavdan önceki gece ılık bir banyo yaparak uykuya dalın. Gevşemenize ve derin uyumanıza yardımcı olur. Sabaha dinç kalkarsınız. Sınav yerini önceden ziyaret etmek, gidiş yolunu öğrenmek; sınav için gerekli olan evrak ve kalem türü eşyaları geceden hazırlamanız önemli. Sınav anında zorlandığınız her soruyu atlayın. Yapabildiklerinizi çözdükten sonra başa dönerek tekrar çöz yöntemi uygulayın. Çözülemeyen soruda zaman kaybetmek farkında bile olmadan sinirlerinizi bozabilir. Kendi kendinizi provoke etmiş olursunuz. Bir sonraki soruyu okuyan beyin, sinirleri bozulmuş bir beyin haline gelir Allah korusun! Ve en önemlisi… Sınav ortamı dışındaki seslere odaklanmayın! Sınava konsantre olmaya çalışın” ifadelerini kullandı.
Ailelere de önemli tavsiyelerde bulunan Barakazi, “Öncelikle lütfen ama lütfen sınav sabahı çocuğunuzla okula gidip de tam sınava giriş anında heyecanlı gözyaşları içinde, asker uğurlar gibi çocuğunuzu sınava sokmayın! En kızdığım manzara! Kızın durumu iyi… anne fenalık geçiriyor, ayılıyor bayılıyor! SAKIN SAKIN…! Lütfen… Sinirleriniz çok gerginse gitmeyin kızınızla/oğlunuzla sınav yerine. Evden öpün yollayın babasıyla gitsin. Zaten kendi sıkıntısı kendisine yeterken bir de sizin sinir bozucu halinizle mi uğraşsın? Sınavın ucunda ölüm yok! Bu durumu çocuklarınızla paylaşın. Hayatta mutlu olmak, huzurlu olmak üniversite sınavıyla kazanılan bir imtiyaz değil. Üstelik laf aramızda yıllarca üniversitelerde dirsek çürütüp iyi okullar kazanan bir sürü insan işsiz ve sıkıntılı halde aramızda dolaşıyor. Sadece okul okuyan ekmek parası kazanmıyor! Hatta okul bitirmemiş insanlar, üniversite mezunlarını maaş vererek yanlarında çalıştırıyor ve sermayelerine ciddi paralar ekliyorlar. Demek ki… demek ki üniversite her şey değil…! Önce biz bilelim bu durumu… sonra evlatlarımıza anlatalım… Başka insanlarla kıyaslamayın. Falancanın kızı doktor oldu, filancanınki mühendis deyip durmayın! Kim ne olduysa oldu artık! Baştan beri sistemli çalışıyorsa zaten kazanır. Kaybetse de elinden geleni yapmıştır nasılsa. Ama çalışmamışsa iki hakaret, iki kalbini kıracak söz mü onu üniversiteli yapacak? Destek olun evlatlarınıza. Sınav kaygısı geliştirmemeleri için yardımcı olun. YGS'ye girecek olan tüm gençlere başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.