Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl Milletvekili Dr. İdris Baluken, 2/B arazilerinde belirlenen birim fiyatları ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na önerge verdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen BDP Bingöl Milletvekili Baluken: “Bingöl ilimizin il sınırları içerisindeki Düzağaç mevkii başta olmak üzere gerek belediye sınırları içerisinde gerekse de tüm il sınırları içerisinde orman vasfını yitirmiş çok büyük oranda arazi ve yine bu arazilerin üzerinde yurttaşlarımız ait binlerce taşınmaz gayrimenkul mevcuttur. Tapu ve ruhsat sorunu yaşayan yurttaşlarımız kamuoyunca 2/B olarak bilinen ve kendi durumlarına da çözüm getirmesini bekledikleri bu yasa sonrası belirlenen birim fiyattan ötürü daha büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. Şahsınızın da daha önceki tarihler içerisinde basına yansıyan ve arsaların birim fiyatlarının ortalama 8,5 TL olduğunu belirten açıklamalarınıza rağmen Bingöl Düzağaç Mevkiinde Bingöl İl Defterdarlığı tarafından belirlenen birim fiyat ise 400 TL civarındadır. Zaten yıllarca tapu ve ruhsatsız kaldıkları için mağduriyet yaşayan yurttaşlarımız şimdi ise Bodrum, Marmaris ve İstanbul gibi kentlerimizi aratır fiyatları ödemeye mahkûm bırakılmakla mağduriyet yaşamaktadır” dedi.
Baluken'in, verdiği önergede sorduğu sorular şöyle:
1) Bingöl ilimizde 2/B arazileri için metre kare birim fiyat belirlenirken göz önünde bulunan kriterler nelerdir? Bu fiyat düzeyinin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi sosyo ekonomik yatırımların yoğunlaştığı illerdeki 2/B arazileri ile kıyaslandığında ortaya çıkan tablonun adil olduğu söylenebilir mi?
2) Metrekare birim fiyatı 400 TL olduğu kamuoyuna yansıyan Bingöl ili Düzağaç mevkiindeki 2/B arsa ve arazilerinin söz konusu fiyat düzeyinden ötürü hak sahipleri tutarı ödeyememektedir. Bingöl ilindeki fahiş fiyat düzeyinin hak sahipleri ile ortaklaşılarak makul bir seviyeye indirilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır ya da planlanmakta mıdır?
3) Bingöl ilimiz Düzağaç mevkiinde bulunan yapı sahipleri yıllarca tapu ve ruhsat olmadığından ötürü mağdur olmuşlardır. Mevcut fiyatlandırma üzerinden ortaya çıkan bedeli ödeyemeyen hak sahiplerinin tapu ve ruhsat sorunu nasıl giderilecektir? Geçmişte mağdur edilmiş hak sahiplerine, ikinci kez getirilecek bir mağduriyet sosyal devlet ilkesi ile ne kadar bağdaşmaktadır?
4) İl Defterdarlığı tarafından Bingöl ilimizde belirlenen yüksek birim fiyatlarının sebebinin söz konusu arazi ve arsaları büyük sermaye sahiplerine satmaya yönelik olduğu iddiaları vardır. Bu iddialara ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
5) İlimizin sosyo ekonomik göstergelerinin kötü olmasından ötürü Bingöl ilimiz belediye sınırları dışında bulunan köy veya mezralardaki taşınmazlar için 2/B arazilerinin bedel talep edilmeden verilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?