BDP 2. Yerel Yönetimler Konferansında yerel yönetimler olarak Demokratik Özerkliği daha güçlü inşa etme arayışlarına girdiklerini belirten BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Demokratik Özerklik modelinin temel çözüm modelleri olduğunu belirtti.
Diyarbakır'da Cegerxwîn Gençlik ve Kültür Merkezi'nde "Öz Yönetim Gücüyle Demokratik Özerkliği Zaferle Taçlandıralım" şiarıyla üç gündür süren BDP 2. Yerel Yönetimler Konferansı'nda, BDP'nin yerel yönetimlerdeki üç yıllık çalışmaları ile Demokratik Özerkliğin yerel yönetimler üzerinden inşası üzerine tartışmalar yürütüldü.
Kürt halkının 90 yıldır devam eden sorunun çözümü için Demokratik Özerklik modelini formülleştirdiğini ve dünyaya ilan ettiğini ifade eden BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Demokratik Özerkliğin esas olarak kendi öz gücünü açığa çıkaran, kendi öz yönetimini esas alan bir anlayışa, bir paradigmaya dayandığını belirterek, en uygun zeminin yerel yönetimler olduğunu kaydetti.
13 yıllık yerel yönetim deneyimine dayanan bir parti olduklarını hatırlatan Baluken: “Bu 13 yıl içerisinde ortaya koymuş olduğumuz yerel yönetimler modeliyle demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü, paradigmaya dayalı yerel yönetimler modeliyle klasik belediyecilik anlayışını aşan ve klasik sisteme alternatif bir yaşamı modelleştiren bir tutuma sahibiz. Ancak bunun pratik hayata geçmesiyle ilgili gerek sistemin yöneliminden kaynaklı, gerekse bizim modelin içselleştirilmesi, özümsenmesi ve pratiğe yansıtılması ile ilgili yetersizliklerimizden kaynaklı bir takım sıkıntılar var” dedi.
Ortadoğu'nun yeniden dizayn edildiği bir süreçten geçtiğini ifade eden Baluken, Kürt halkının statüsünün yoğun olarak gündemleştiği bir dönemde kendi yetmezliklerinden kaynaklanan sorunların aşılması için böylesi bir konferans düzenlediklerini belirtti.
2. Ekoloji ve Yerel Yönetimler Konferansı'nı Demokratik Özerkliğe katkı sunacak, Demokratik Özerklik'in yerel ayağının inşasını hızla bitirecek bir yerel yönetimler modelinin uygulanması esasında tartışmalar yürüttüklerini belirten Baluken: “Şimdiye kadar ki tartışmalarımızda sonuca dair, kararlaşmaya dair çok önemli bir takım sonuçlar açığa çıkmış durumda. Bu sonuçları halkımızla ortaklaştırarak özellikle katılımcı, halkçı, demokratik niteliğini ön plana çıkaracak mekanizmaları işleterek, Kürt halkının bu modeli özümsemesini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.