Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, TBMM'inde Bingöl'de 2/B arazilerinin tapu sorununa ilişkin söz alarak sorunu Meclis gündemine taşıdı.
‘396 sıra sayılı yasa üzerine vermiş olduğumuz önergede, kanunla ilgili genel görüşlerimizi bildirmiştik diyen Baluken: “Şimdi ben bu kanunun etkilerini, seçim bölgem olan Bingöl'le ilgili birkaç hususu, yaşanan birkaç sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum ve bu konuda da artık bir çözüm beklediğimizi tekrar vurgulamak istiyorum. Seçim bölgem olan Bingöl ilimizin yarısında şu anda tapu ve ruhsat sorunu var. 20 binden fazla konutun olduğu Düzağaç mevkiinde Karşıyaka Mahallesi, Uydukent Mahallesi ve Saray Mahallesinde vatandaşlarımız yaşadıkları yerde tapu ve ruhsat sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. Belediye buraya doğrusu hizmet götüremiyor, götürmesi gerekirken götüremiyor. Bu vatandaşlarımız belediyeye katkı payı veriyorlar, vergi veriyorlar ama yirmi yılı aşkın bir süredir yaşanan tapu ve ruhsat sorunu çözülmedi ve bunun on yılı da Hükûmetinizi ilgilendiren bir süreç içerisinde gelişti. Bakın, Bingöl 2003 yılında kentin yüzde 50'den fazlasını etkileyen bir deprem yaşadı. Kenti yüzde 50'den fazla etkileyen depremden sonra Bingöl afet bölgesi ilan edilmedi ve ilan edilmediği için insanlar her gün büyüyen sorunlarla boğuşmak zorunda kalıyorlar. Şu anda hâla Bingöl deprem açısından birinci derece riskli bir deprem bölgesidir. Düşünün ki birinci derece riskli bir deprem bölgesinde 20 binden fazla konut tapu sahibi olmadığı için depremle ilgili zorunlu olan deprem sigortasını bile yaptıramıyor. Yine aynı şekilde, burada yaşayan vatandaşlarımız, buradaki evlerini acil olarak satma durumu söz konusu olduğunda bununla ilgili mağduriyet yaşıyorlar. Konutu ipotek karşılığı gösterip kredi çekerek ticari faaliyet yürütmek isteyen esnaflarımız, vatandaşlarımız çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bu konuyu defalarca Meclis kürsüsünde, soru önergelerinde, araştırma önergelerinde dile getirdik, sayın bakanlarla görüşmeler yaptık. Çevre Bakanlığı topu Orman Bakanlığına atıyor, Orman Bakanlığı topu AKP'li Bingöl Belediyesine atıyor, ortada da çözülmeyen bir sorun var, 20 binin üstünde vatandaşımız hâlâ bir çözüm bekliyor. Gelen cevapların çoğunda da "2/B yasa tasarısı görüşülsün, biz bir formül getireceğiz." diyorlar. Şimdi geldi, sorun çözüldü mü diye halkımıza gidiyoruz, sorunun çözülmesini bırakın, Bingöl Defterdarlığı orada bir çalışma yürütmüş, orada belirlenen arsa birim fiyatı 400 TL olarak belirlenmiş. Türkiye genelinde arsa birim fiyatı 8,5 TL, Bingöl'de 400 TL yani ne Bursa'da ne Beykoz'da ne Kemer'de ne Marmaris'te olmayan birim fiyatları Bingöl üzerinde şu anda AKP Hükûmeti tarafından devreye sokulmak isteniyor” dedi.
Vatandaşların kullandıkları mevcut arsaların kendilerine bedelsiz verilmesini beklediğine dikkat çeken Baluken: “Milyonlarca dolarlık turizm geliri olan kentlerle, yüzlerce fabrikası olan kentlerle tek bir fabrikanın olmadığı, devletin en az bütçe, kaynak ayırdığı Bingöl kentinin bu şekilde eş değer tutulması kabul edilebilir değil. Zaten bu düzenleme yapılsa bile Bingöl'deki Düzağaç mevkiinde yaşayan vatandaşların hiçbirisi ortaya çıkan bu bedeli ödeyecek durumda değil. Sadece arsa bedeli üzerinden çıkacak satış miktarı 40 ile 50 bin. Çelişkiye bakın, orada TOKİ'nin yapmış olduğu konut fiyatlarının şu anda vatandaşa maliyeti 42 bin. TOKİ'nin yaptığı konutlarda çevre düzenlemesi, altyapı ve benzeri farklı hizmetlerin de içinde olduğu 42 bine karşılık, siz 20 bin vatandaşa hiçbir hizmetin sunulmadığı arsa bedelini 40-50 bin üzerinden getirirseniz burada sorunu çözmüş olmazsanız. Vatandaşa ikinci bir mağduriyet getirirsiniz ki bu da sosyal devlet olmanın gereğiyle uyuşmaz. Mahalle sakini tepkili. Bingöl'e gidin, Düzağaç mevkisine milletvekilleri gitsinler. Orada vatandaşın tepkisini, dile getirdiği sıkıntıları not alıp, bir an önce, çözüm için adım atmanız gerekiyor. Sadece belediye sınırları içerisinde değil, Bingöl'ün köylerinde de aynı sorun yaşanıyor. Kurudere köyünü Bakanlık yetkilileri not alsınlar. Kurudere köyü başta olmak üzere, Bingöl'de orman vasfını yitirmiş köylerde yaşayan vatandaşların tümü, bu 2/B yasa tasarısından sonra, mevcut arazilerin kendilerine bedelsiz verilmesini beklemektedirler. Dolayısıyla genel olarak Türkiye penceresinden dile getirmiş olduğumuz hususları Bingöl üzerinden tekrar burada gündemleştirmeyi önemli buluyorum. Önergemize de bu konuda destek istiyorum” şeklinde konuştu.