İl Tarım Müdürü Vekili Nurettin Kıyas, verdiği brifingde, Bingöl İl Tarım Müdürlüğü'nün görev, yetki ve sorumlulukları, desteklemeler, mera çalışmaları, DAP yatırım projesi, zirai mücadele, hayvan küpeleme ve aşılama, demostrasyonlar, çiftçi toplantıları, gıda kontrol ve denetimleri, kırsal alanda sosyal destek projesi, KKYDP, % 50 destekli makine ekipman dağıtımı, il özel idaresi genel sekterliğince desteklenen projeler ve 2010 yılı sonbahar ve 2011 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.
Brifing sonrası Bingöl'ün sanayi ile gelişmeyeceğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu aksine Bingöl'ün meyvecilik potansiyelinin çok fazla olduğunu söyledi.
Eskiden devletin kar gözetmeksizin ve o bölgeye katkı sunması için bir fabrika temeli attığını hatırlatan Vali Balkanlıoğlu: “Atılan temeller 3–4 yılda olsa yapılır ve bin kişi yerine 3 bin veya 4 bin kişi çalıştırılır ve bir istihdam kapısı olarak görülürdü. Artık devlet fabrika yapmıyor, Bingöl sanayi için dezavantajlı görünüyor. Bingöl'ün bozulmamış bir doğası var, organik tarım için çok önemli. Meyveciliğe uygun, vatandaşlar yeşillik olsun veya evinin ihtiyacı kadar meyve ağacı ekmiş ve çok güzel verim alınıyor. Şaban Köyü'nde bize bir elma ikram ettiler, yaklaşık 600 gram geliyordu. Bingöl'de çok güzel meyveler var. Bingöl meyvecilikle kalkınabilir, her çeşit meyve burada oluyor” dedi.
Muş Malazgirt'te 1990 yılında kaymakamlık görevi yaptığı esnada Bingöl'den geçtiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, geçiş güzergâhında eskiden ağaçların çok olduğunu ve bunların kesildiğini söyledi.
Yol boyunca büyük meşe ağaçlarının olduğunu hatırlatan Vali Balkanlıoğlu: “Şimdilerde bakıyorum hepsinin yerinde yeller esiyor, maalesef kesilen meşe ağaçlarının yerinde sadece çalı kalmış. Bu meşe ağaçlarına hayvancılık zarar vermemiş, daha çok kesimler zarar vermiştir” diye konuştu.
Vali Balkanlıoğlu, Bingöl'de küçükbaş hayvancılık, besi hayvancılığı ve tavukçuluğun yapılabileceğinin altını çizdi.