Sağlık Yönetimi Birliği (SAYBİR), Bingöl Sağlık Kurumlarının Mali yapıları hakkında Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a brifing verdi.
Genelde sağlık yönetiminin profesyonelleşmesi amacıyla SAYBİR tarafından yürütülen faaliyetlerin ve özelde Bingöl Sağlık Kurumlarının mali yapılarının masaya yatırıldığı görüşmede Bakan Yılmaz, yapılan çalışmaların çok kıymetli olduğunu, sağlıkta dönüşümün yaşandığı bu süreçte sağlık yönetiminin de profesyonelleşmesinin bir zorunluluk olduğunu ve gereken desteği vereceğini ifade ederek, Bingöl ile ilgili hazırlanan rapordan dolayı da SAYBİR Yönetimine teşekkür etti.
SAYBİR olarak hazırladıkları Bingöl Sağlık Kurumları hakkında çıkarılan rapor ile ilgili Bakan Yılmaz'a brifing veren SAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Endam Aksu, “Sağlık Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda sağlık kurumlarının en fazla 3 aylık tüketimini stok olarak bulundurması gerekmekte ise de özellikle Bingöl Devlet Hastanesinin 2009 tüketimine kıyasla 1 milyar TL tutarında stok fazlası bulunduğu dikkatten kaçmamaktadır. Bu stok bulundurma maliyetlerini artırmakta ve firmalara olan borcun 1 milyar TL tutarında gereksiz artırıldığı sonucunu ortaya koymaktadır. Bingöl Devlet Hastanesi Yönetiminin özellikle stok yönetimine önem vermesi gerekmektedir. Bingöl Kığı İlçe hastanesinin 2. Derece risk grubunda olması aylık tahakkuk miktarının net borç miktarının yaklaşık 60 bin TL altında olduğu dolayısıyla adı geçen hastanenin gider ve gelir yönetiminde hastane yönetiminin başarısız olduğunu göstermektedir. Satın alma bakımından Bingöl Devlet Hastanesine bağlanan hastanelerden Bingöl Genç Devlet Hastanesinin ve Bingöl Karlıova İlçe Hastanesinin satın alma yapmamaları gerekirken önemli miktarlarda satın alma yaptıkları dikkati çekmektedir. Bilgiler kapsamında; Bingöl Sağlık Kurumlarının neredeyse tamamının stok yönetimlerini tekrar gözden geçirmesi gerektiği, gider ve stok yönetimi bakımından Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevinin başarılı bir grafik izlediği, gereksiz malzeme alımıyla firmalara gereksiz borçlanmalardan kaçınılması gerektiği, kamu Hastane Birliklerine doğru ilerlenen süreçte Bingöl Hastanelerinin mevcut mali yapılarıyla sağlık hizmeti faaliyetlerini yürütmesinde sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle Bingöl Hastanelerinin, akademik eğitimini ilgili alanda tamamlamış profesyonel yönetim ekiplerinin oluşturulması veya profesyonel danışmanlık alma yoluna gitmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır. 2009 yılı verilerine göre yapılan değerlendirmede önemli bir hizmet değerlendirme kriteri olan yatak doluluk oranına bakıldığında Bingöl sağlık kuruluşlarının yatak doluluk oranı ortalamasının Türkiye ortalaması olan yüzde 62,5 un üzerinde olduğu, doluluk oranı ve yatak devir hızlarına bakıldığında Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin ve Bingöl Solhan Devlet Hastanesinin başarılı olduğu ancak Bingöl Devlet Hastanesinin; komşu illerdeki benzer yatak sayısındaki hastanelere kıyasla yatak doluluk oranının düşük olduğu, yatakların yüzde 33 ü gibi büyük bir kısmının kullanılmadığı ve atıl durumda olduğu Bingöl Devlet hastanesinin aylık tahakkuk tutarı olan 2.685.000 lira dikkate alındığında ayakta tedavi gelirleri de düşüldüğünde yaklaşık 1.000.000 TL'lik bir gelir kaybı meydana geldiği bunun nedenlerinin analiz edilerek yatak doluluk oranını arttırıcı stratejik planların ortaya konmasının bir zorunluluk olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır” dedi.
SAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Aksu, talep olması halinde Bingöl Sağlık Kurumlarına gereken danışmanlık hizmetinin verilebileceğini sözlerine ekledi.