Kalkınma ajanslarıyla Türkiye'nin potansiyelini harekete geçirecek
Cevdet Yılmaz kabinenin çiçeği burnunda bakanlarından. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), GAP, DAP, KOB ve TÜİK yeni dönemde ondan sorulacak. Başbakan Tayyip Erdoğan kendisini bakan yaparak 22 Temmuz seçimlerinde en fazla oy oranına (yüzde 72) ulaştığı Bingöl'ü de ödüllendirmiş oldu adeta. Ama Cevdet Yılmaz'ın kabineye getirilişi, tarihinde ilk kez bakan çıkaran Bingöl halkının sadece gönlünü kazanmak için değildi elbette. Yılmaz, siyasete girmeden önce de bürokraside yıldızı parlayan isimlerdendi. 18 yıl önce uzman yardımcısı olarak girdiği DPT Müsteşarlığı'nda AB Genel Müdürlüğü'ne kadar yükselmişti. Başbakan, önce Meclis'e aldı, sonra da kabinesine. Bakanlar Kurulu'nda şimdi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan sonra ODTÜ'yü birincilikle bitiren ikinci bir isim daha oldu. Üstelik Cevdet Yılmaz hiç dershaneye gitmeden kazanmıştı ODTÜ Kamu Yönetimi bölümünü. Yeni görevinin ardından ilk röportajını Zaman'a veren Yılmaz, bakan olduğunu gezi için gittikleri Beypazarı'nda radyodan öğrenmiş. 'İçinden çıktığı DPT'yi daha fazla faydalanılır ve etkin hale getirmek; kalkınma projelerinde DPT'yi misyonuna uygun çalıştırmak' öncelikli hedefleri arasında. GAP ise çok daha büyük bir anlam ifade ediyor. Cevdet Yılmaz, sadece girdi göstergelerini izlemekle kalmayacağını söylüyor. "Şu kadar yol yaptık, şu kadar para harcadık değil. İnsan odaklı izleme yapmalıyız. Kaç kişi istihdam edildi, bebek ölümlerini, anne ölümlerini ne kadar azalttık, eğitim oranı ne ölçüde yükseldi bu gelişmeleri takip etmeliyiz." diyor.
Projelerin akamete uğramaması için kurumsal bazda izleme yapmayı, kurumların performansını ölçmeyi planlıyor. Diğer bir hedefi ise 26 ilde kurulması kararlaştırılan 'kalkınma ajansları'nın teşkilatlarını kurarak adeta Türkiye'nin 26 bölgesinde birden GAP gibi bir kalkınmayı başlatmak. Bununla yerel dinamikleri harekete geçirmek istediklerini belirten Yılmaz, şu görüşü dile getiriyor: "Kalkınma ajansı sağladığı esneklikle bütün bölgelerdeki potansiyeli harekete geçirme imkanı verecek. Özellikle az gelişmiş bölgelerde en ciddi sıkıntısını hissettiğimiz şey nitelikli insan gücü. Proje üretme kapasitesini geliştirmek, fikirlere teknik ve mali destek sağlamak, sivil toplumu, yerel idareleri, üniversiteyi, iş dünyasını bir araya getirecek platformu sağlayarak bu sinerjiyi oluşturabilmek. Kalkınma ajansları sayesinde merkezdeki proje ve imkanlarla birlikte ülkemizin kalkınmasına büyük hizmet vereceğiz. İki pilot il olan İzmir, Adana-Mersin bölgesinde zaten kuruldu. 8'iyle ilgili karar alındı. Kurumsallaşma aşamasındalar. İlk icraatlarımdan biri Mardin genel sekreterini dün atadım. Diğer 16 bölge ajansıyla ilgili süreci de hızlandıracağız."
ODTÜ'yü birincilikte bitiren ikinci bakan
Bingöl Lisesi'nden mezun olan Cevdet Yılmaz, Ali Babacan gibi ODTÜ'yü birincilikle bitirmiş. Üstelik dershaneye bile gitmeden. Yılmaz, bu başarısını disiplinli çalışmaya bağlıyor: "O tarihlerde Bingöl'de dershane yoktu. Bizim matematik sınıfı başarılı bir sınıftı. Arkadaşlarımız güzel yerlere gitti hep. Bize de kısmet oldu. ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümü'nü kazandım. Taşradan gelmenin etkisi, ODTÜ'de İngilizce öğrenmek zorundasınız. Zor bir okuldu yani. Ta başından itibaren disiplinli çalışma gereğine inandım, öyle tutturdum. Aslında birincilik hedefim yoktu ama o şekilde disiplinli bir çalışmayla çok rahat bir şekilde gerçekleşti. Hayatımızda güzel bir şey oldu."
Zaman
|