Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen panele katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in önümüzdeki yıldan itibaren Zazaca'nın eğitim kitaplarında Kürtçe'nin bir lehçesi olduğu yerine ayrı bir dil olarak yer alacağını belirtmesi ve “Ders kitaplarımızı yazarken Kürtçe'nin bir başka versiyonu veya lehçesi gibi değil Zazaca'yı ayrı bir dil olarak sizlere sunacağız" demesi tepkiyle karşılandı.
Bingöl'de faaliyet gösteren 14 dernek ve sendika, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Bakan Dinçer'i eleştirdiler ve Zazaca'nın Kürtçe'nin bir lehçesi olduğunu söylediler.
Bakan Dinçer'in beyanlarının gerçekle çeliştiğinin vurgulandığı açıklamada: “Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer, 12.12.2012 tarihinde Bingöl Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Zazasıyla, Kurmancıyla umum Kürt halkı tarafından amaçları bilinen ideolojik bir çevrenin kurgu ve telkinlerine müsteniden “Zazaca ayrı bir dildir, Mardin Artuklu Üniversitesi bizi yanılttı, uzman değillermiş, Zazaca'nın Kürtçenin bir lehçesi olduğuna bizi inandırdılar” biçiminde açıklamalarda bulunmuştur. Bunun yanı sıra Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin bu konudaki uzmanlığına güvendiğini ifade etmiştir. Sivil Toplum Örgütleri olarak Sayın Dinçer'in gerçeklerle çelişen bu açıklamasını tepkiyle karşılıyoruz. Binlerce yıllık tarih bilimine ait disiplinlerce tavazzuh etmiş bir meselede şüphe içinde olmayı eğitimden sorumlu bir bakana yakıştırmamaktayız. Zazaların da Kurmanclar gibi Kürt halkının kadim bir parçası olduğu izahtan varestedir” denildi.
“BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNİN DİLE BAKIŞI İDEOLOJİK VE SİYASİDİR”
Bakan Dinçer'in referans olarak gösterdiği bu dil uzmanlarını, dayandığı kaynaklarını ve varsa özgün çalışmalarını bir an önce kamuoyuna açıklaması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, Bingöl Üniversitesine yönelik eleştiriler de yer aldı.
Açıklamada, şu görüş ve ifadelere yer verildi: Bakanı bu konuda etkilediğini düşündüğümüz Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin bugüne kadar Kürtçenin Zazaki lehçesiyle ilgili bilinen hiçbir çalışmaları bulunmamaktadır. Bingöl Üniversitesinin dile bakışı ideolojik ve siyasidir. Türkiye'nin sınırları içerisinde Kürtçenin Kurmancki ve Zazaki/Kirdki lehçeleri konuşulmaktadır. Kürtler devletten alacaklıdır, bu alacaklarını tahsil etme hakları hukuki ve insanidir. Tefecilerin eline düşmüş mağdur esnaf muamelesi görmelerini ahlaki bulmuyoruz. Bakan Dinçer, mensubu bulunduğu hükümet ve devletten beklediğimiz, nev-zuhur spekülasyonlara mecra bulmak değil biz Kürtlere olan borçlarını bir an önce ödemeleridir. ‘Zazalar Kürt değildir' demek, siyasal bir operasyonun ifadesidir. Bu operasyonun arka planını oluşturan paradigma, Kürtleri ayrıştırmayı, birbirine düşürmeyi, kimlik bunalımını derinleştirmeyi, siyasal rant elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu söylemden medet umanlar ve gerçekleşmesi için aktif rol oynayanlar daha düne kadar tüm Kürtlerin Türk olduğunu iddia edenlerdir. Kürtler (Zazalar-Kurmanclar), ayrışmayı değil gasp edilmiş haklarını talep etmektedirler.”
Açıklamayı yapan dernek şöyle; Bin-Der, Fırat-Der, İHD (İnsan Hakları Derneği) Bingöl Şubesi, Bingöl Med-Zehra Grubu, Özgür Eğitim Sen Bingöl Temsilciliği, İMO (İnşaat Mühendisleri Odası) Bingöl Temsilciliği, MMO (Makina Mühendisleri Odası) Bingöl Temsilciliği, Meya-Der, Tarımsal Kalkınma Derneği, Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, SES (Sağlık Emekçileri Sendikası) Bingöl Temsilciliği, BES (Büro Emekçileri Sendikası), Bingöl Temsilciliği, Kurdi-Der Bingöl Şubesi, BÜÖ-Der (Bingöl Üniversitesi Öğrenci Derneği), Tarım Orkam-Sen (Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)