Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'den helikopterle Yedisu ilçesine gittikten sonra Güzgüllü köyünde yapımı tamamlanan Cem Evi ve Kültür Merkezi açılışına katıldı. Tekbir getirilerek kurbanların kesildiği açılışta bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, cem evi açılışı ile dem olmuş vaziyete girdiklerini söyleyerek, "Çok güzel birlik ve beraberlik manzarası. Bu manzara yapılan bu güzelliğe partiler üstü, siyaset üstü bakmanın çok güzel bir göstergesinin ifadesidir. Bu bakımdan gerçekten çok büyük mutluluk duyuyorum. Cem evinin açılışına katılmaktan şeref, onur duyuyorum. Bingöl'de bir ilk gerçekleşiyor. Bu açıdan da cem evi açılışını çok önemli görüyoruz. Tabi bir ilk derken yanlış anlaşılmasın. Bingöl'de Alevi kardeşlerimiz inançlarını, kültürlerini yüzyıllardır sürdürüyorlar. Değişik mekanlarda, belki adı konulmamış bir şekilde yapıyorlardı. Ama bu açılışla adını koyarak günümüzün şartlarında güzel bir adım atıldı. Özellikle liderlik ve öncülük yapanlara, katkıda bulananlara, maddi, manevi destek sağlayanlara teşekkür ediyorum. Az önce Alevi dedelerimizden biri çok güzel mesajlar verdi. Bence en önemlisi hepimizin altını çizdiği mesaj şudur. Bu anlamda Alevi Bektaşi kültürünün insana yaptığı vurgu, manevi değerlere yaptığı vurgu, sadece Alevi kardeşlerimizin değil aslında hepimizin ortak değerleridir. Tabii ki bu vurgular özelde onlarındır ama genelde hepimizindir. Bundan da nasibimizi almak durumundayız" dedi.
Devlet Bakanı Yılmaz, "Bu anlamda, bu günkü çağdaş dünya dediğimiz demokrasi, insan hakları, evrensel hukuk bütün bunları aslında medeniyetimize, atalarımıza baktığımızda görüyoruz. Bingöl'ü güzel bir örnek olarak alabiliriz. Bırakın Alevilik-Sünniliği değişik dinlerde, Kürt, Zaza çok farklı dinlerde, etnik gruplarda insanları, Müslüman'ı, Hıristiyan'ı, değişik coğrafyaların insanları yüzyıllarca bir arada yaşayabilmişler. Bu çok güzel bir şeydir. Bununla hepimizin iftihar etmesi lazımdır. Birbirleriyle ötekileştirilmeden, birbirlerine zulüm etmeden, birbirlerine önyargılarla bakmadan, bir arada yaşayabilmişler, komşu, kirve olmuşlar, evlenmişler, iş kurmuşlar hep birlikte bu hayatı paylaşmışlar. Bunlarla gerçekten iftihar ediyoruz. Bingöl bu anlamda Türkiye'ye örnek olabilecek bir ilimiz. Çok güzel geçmişe sahip olan bir ilimiz. Geçmişte yapılan yanlışları hep birlikte kınayarak bunları söylüyorum. Gerçekten güzel insanlarımız var, güzel anlayışımız ve tarihimiz var. Bunun üzerine de geleceği çok rahat inşa edebiliriz. Medeniyetimizi, maneviyatımızı bugünkü insanlığın evrensel hukuki değerleriyle de birleştirdiğimizde çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur" şeklinde konuştu.
"ŞEFFAFLIK VE İNSANLARIN BİRBİRİNİ TANIMASIYLA ÖNYARGILAR BİTER"
Ülkede yaşanan sorunların gizli kapaklı konuşulması ile hiçbir yere varılamayacağını belirten Bakan Yılmaz, şeffaflık ve insanların birbirini tanımasıyla önyargıların biteceğine inandığını söyleyerek, "Siyasi bir konuşma yapmak istemiyorum. Alevi dedelerimiz birkaç konuya değindiği için son dönemlerde 'Alevi açılımı' olarak kamuoyunda bilinen çalışmalarla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Bu ve çok değişik konularda olduğu gibi demokratikleşme dediğimizde Kürt konusu da gündeme geliyor. Gayrimüslimlerin sıkıntısı da gündeme geliyor. Yoksul kesimlerin, dışlanmış kesimlerin, işsizlik sıkıntısı yaşayan vatandaşların sıkıntıları gündeme geliyor. Bu kapsamda önemli çalışmalar yaptık. Birçok çalıştaylar düzenledik. Bilim adamlarıyla, siyasetçilerle, kanaat önderleriyle, çok değişik yetkililerle Devlet Bakanımız Faruk Çelik tarafından çalışmalar yapıldı. Buralardan gerçekten ortaya güzel fikirler çıktı. Ama bu fikirlerin altını daha fazla doldurmak gerekiyor. Alevi vatandaşlardan farklı fikirler var, hepsi aynı fikirde kalmıyorlar. Bunların bir noktada buluşması ve devletin de bunları dikkate alarak gerekli düzenlemeleri yapması yolunda bir süreç başlamış durumda. Zannediyorum bu süreç akılla, bilimle, sabırla, metanetle sonuca ulaşacaktır. Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi 'Murada ermek sabırla olur, acelecilikle değil, telaşla değil' ama insanın özgür bir şekilde konuşmasıyla tartışmasıyla değişik fikirlerin bir araya gelmesiyle bunun şeffaf şekilde olmasıyla olur. Bir takım işler gizli kapaklı olursa önyargılar büyür. Ne kadar şeffaflık olursa, ne kadar insanlar birbirlerini tanırsa o kadar önyargıların önüne geçilir" ifadelerini kullandı.
"BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ALEVİLİK ENSTİTÜSÜ KURMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYOR"
Bingöl Üniversitesi'nin Alevilik Enstitüsü kurmak için güzel çalışmalar yaptığını da söyleyen Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Alevi dedelerimizden biri Bingöl Üniversitesi'nde Alevilik Enstitüsünün açılmasını istedi. Bu konuda araştırma yapılmasını isteyerek durumu rektöre ilettik. Böyle bir başvuru yaptıklarını öğrendik. Bu konuda da rektörümüzü tebrik ediyoruz. Gerekli yerlere başvurular yapıldı. Biz burada Bingöllüler olarak hep birlikte birbirimize sahip çıkacağız. Çünkü biz hep biriz. Ortaklıklarımız, farklılıklarımızdan çok daha fazla. Farklılıklarımızı da zenginlik olarak görüp birbirimize kenetleneceğiz. Atalarımızın gibi farklılıklarımıza saygı gösterip en iyi şekilde yaşamaya devam edeceğiz."
Konuşmaların ardından Güzgüllü Cemevi ve Kültür Merkezi, kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı. Açılışa Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, siyasi parti temsilcileri, Yedisu Kaymakamı Mustafa Pala, Belediye Başkanı Mehmet Şerif Memioğlu ile çok sayıda Alevi vatandaşı katıldı.