Sektörel Toplantıların 2.si Bingöl Sanayi ve Ticaret Odası BaÅŸkanlığına ait toplantı salonunda Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirildi.
Toplantıya Tarım ve Orman Ä°l MüdürlüÄŸü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Åžube Müdürü, Hayvan SaÄŸlığı, yetiÅŸtiriciliÄŸi ve Su Ürünleri Åžube Müdürü, Bingöl Ä°li Damızlık Koyun-Keçi YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Ali Kaysadu ve küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiricileri katıldı. Toplantıda, üreticiler için mera kullanımı, hayvan hastalıkları konusunda alınması gereken tedbirler görüÅŸüldü.
“270 bin hayvan yetiÅŸtiricisi var”
Hayvancılık yetiÅŸtiriciliÄŸinin atalardan kaldığını söyleyen Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Burhan Bahadır, ÅŸu ifadelere yer verdi:
“Atalarımızdan bize yadigâr kalan geleneksel iÅŸ kollarından bir tanesi de küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸidir. Binlerce yıldır yapılan ve pek çok insanın geçimini saÄŸladığı bu iÅŸin günümüzde eskisi kadar yaygın yapılmadığını görüyoruz. Tabi bu durumda kentleÅŸme oranlarının hızla artması ve kırsal yaÅŸamın eskisi kadar önem arz etmemesi gibi nedenlerin etkili olduÄŸunu hepimiz iyi biliyoruz. Aslına bakarsanız, bu alanda çok fazla ihtiyaç var. Åžu an ülkemizde yaklaşık olarak 270.000 koyun ve keçi yetiÅŸtiricisi bulunuyor. Türkiye'de küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸinin özel bir yeri vardır. Çünkü koyun ve keçiler verimsiz meralarla nadas, anız ve bitkisel üretime uygun olmayan, baÅŸka türlerin yararlanamadığı alanları deÄŸerlendirerek et, süt, yapağı, kıl ve deri gibi ürünlere dönüÅŸtürülebilme yeteneÄŸine sahiptirler.”
“Türkiye küçükbaÅŸ hayvan varlığı bakımından dünyada önde gelen ülkelerden biridir. Ülkemizin ekolojik koÅŸulları küçükbaÅŸ hayvancılığa uygun olup; hayvansal ürünlerin baÅŸta AB ülkeleri olmak üzere dış pazarlarda rekabet gücünün yüksek olduÄŸu da bir gerçektir. KüçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸinin sorunları daha çok yetiÅŸtirme ve saÄŸlıkla ilgili olmakla birlikte, önemli bir kısmı besleme ve yemleme ile yakından iliÅŸkilidir. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı Politikaları çerçevesinde küçükbaÅŸ hayvancılığı hem genel hem de özel destekleme projeleri ile destekliyoruz. Bu Kapsamda Anaç Koyun Keçi desteÄŸi ve Halk elinde morkaraman Islah Projesi kapsamında verdiÄŸimiz desteklerle siz üreticilerimizin yanında olmaya gayret gösterdik. Bundan sonrada desteklerimiz ve saÄŸlayacağımız teknik personel desteÄŸi ile yanınızda olmaya devam edeceÄŸiz. 2019 yılının sizler ve diÄŸer üreticilerimiz için hayırlı bereketli ve bol kazançlı bir yıl olmasını diliyorum.”
HABER: DUYGU FAÄ°KOÄžLU – ÅžEMSÄ°NUR TAÅžYÜREK- CENGÄ°Z BOSTANCI