Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü ‘1-7 Mart Yeşilay Haftası' ile ilgili açıklama yaptı. Yeşilay Haftasının önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı ile mücadeleyi içerdiği ifade edilen açıklamada, “Sigara, alkol, uyuşturucu maddelere bağımlı olan kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmektedir. Bağımlılık basitçe bir tanımla “kişinin kullandığı ya da gerçekleştirdiği davranış üzerindeki kontrolünü kaybetmesidir. Sigara-tütün, madde ve alkol bağımlılığının yanı sıra teknoloji, kumar ve alışveriş vs. bağımlılığını içinde barındıran davranışsal bağımlılıklar gibi çeşitli bağımlılıklar bulunmaktadır.
Alışkanlıklarda ilk adım ve tadım son derece önemlidir. Kötü alışkanlıkların tecrübesi yoktur. Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi bir gözlemci olup, ilgilerini esirgememelidirler. Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.
Bağımlılık yapan maddelerin insan vücudunda başlıca; akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız, yutak ve yemek borusu kanseri, bilinç kaybı gibi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir. Sigara ve alkol; sağlımıza zararlarının yanında, kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir” denildi.
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar için hastanede poliklinik hizmeti verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında; bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşımaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımızın ALO 171 numaralı sigarayı bırakma danışma hattını arayabilirler. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız için sigara bırakma polikliniklerimiz, gençlerimize ve ailelerimize yol göstermek ve yardımcı olmak için başta psikiyatrist ve psikologlarımız olmak üzere tüm ilgili birim ve çalışanlarımız vatandaşlarımıza hizmet etmek için hazırdır. Ayrıca Dumansız Hava Sahası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğümüzce gerekli denetimler yapılmakta, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Bu vesilesi ile Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm halkımızın uyuşturucu, alkol, sigara, teknoloji bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyoruz.”