KERKÜK - Kuzey Irak ya da resmi ismiyle Irak Kürdistanı bölgesel yönetimi. Önümüzdeki yıllarda ya da aylarda Türkiye'nin gündemini en fazla meşgul edecek bölgelerin başında geliyor.
Türkiye ile Irak'ı birbirine bağlayan kapılardan biri olan Halil İbrahim'de dalgalanan bayrağın ikisi de Irak Kürt bölgesine ait. Ülkenin üç yıldızlı kırmızı siyah beyaz bayrağından eser yok. Tıpkı Kürt bölgesinin genelinde olduğu gibi. Bölge yöneticileri ya da bölgede yaşayanlar Irak'ın diğer bölgelerinde olan bitenin aksine büyük bir değişim içinde.
Irak'ın diğer kentleri büyük bir çöküş ve kanlı günler yaşarken kuzey tam tersi bir havada. Irak normale dönse bile diğer bölgelerin yaralarını sarmak için yıllara ihtiyacı varken kuzey şimdiden kendini yeniden kuruyor; Şii ve Sünni bölgelerine göre her bakımdan uzun ara öne geçmiş durumda.
10 yıl önce dünyanın en geri bölgelerinden biri olan Kuzey, artık lüks alışveriş merkezlerinin, yüz binlerce dolarlık rezidansların, son model arabaların mekanı.
Büyük bir hızla girişilen imar faaliyetlerinde öncelik resmi kurumlarına göz alıcı binalarına, parti merkezlerine ve her türlü sosyal tesislere verilmiş durumda. Habur Sınır Kapısı artık Irak kentlerini dünyaya bağlayan birkaç kapıdan birisi değil. Erbil semalarında uçan yolcu uçakları bölgeyi dünyaya bağlıyor.
AYRI FOTOĞRAF
Yani Kürt Bölgesi Irak'ın geri kalan kısmından ‘ayrı' bir görüntüye sahip. Birçok kişiye göre ise bu ‘ayrı' görünümden geri adım atmak söz konusu değil. Bölgesel yönetim lideri Mesud Barzani de ‘ayrı' olma fikrine herkesin alışması gerektiğini söyleyerek bu fotoğrafı tamamlamak ister gibi bir niyette.
Irak Kürt bölgesinde Başbakan Erdoğan'ın ‘görüşme' önerisi heyecanla karşılanmış. Özellikle sokaktaki insanlar, Türkiye'den gelen en küçük olumlu bir mesajı destekliyor. Çünkü bugüne kadar karşılıklı sert açıklamalar Kürt bölgesindeki insanların Türkiye'nin karşısında konumlanmasına neden olmuş.
Tabii bu duruma Iraklı Kürt politikacıların katkısı da yadsınamaz. Ancak kiminle konuşursanız konuşun bölgenin Türkiyesiz yapamayacağını da ekliyor. Çünkü Türkiye bölgenin nefes borusu gibi. Üstelik KDP'li üst düzey bir yöneticiye göre Türkiye ile Iraklı Kürtler her iki açından akrabalık bağlarına sahip.
KERKÜK
Ancak, Irak'ın geleceği belirsiz. Irak Kürt bölgesinde işgalin savaşın izine rastlamasanız bile 100 km uzaklıktaki Kerkük'e gidince Irak gerçeği ile karşılaşıyorsunuz.
Trafiğin günün her saatinde kilitli olduğu kentte artık sokaklar ıssızlaşmış insanlar bir diğerinden korkar olmuş. Gazeteci olarak çalışmanız giderek zorlaşmış. Hem kaçırılma riskiniz var hem de çoğunluğunu Kürtlerden oluşan güvenlik kuvvetleri tarafından rahatsız edilme.
Kentteki durumun bu yılın sonuna kadar daha da kötüleşeceği söyleniyor. Çünkü, patlayan bombaların sahipleri belli değil. Ancak, kimse Kerkük'ü bir başkasına vermek istemiyor.
Kentte Kürt nüfus çoğunlukta. Irak Kürt yönetiminin amacı, ne olursa olsun bu yılın sonunda referandumu gerçekleştirip Irak Kürt bölgesinin resmini tamamlamak. Ancak özellikle Kerkük'teki Türkmen partileri bunun sonuçlarının çok kötü olabileceğini vurguluyor.
TREN KAÇIYOR MU?
Kerkük gibi Irak'ın geleceği de tamamen belirsiz. Birçok ülke bu belirsizlik içinde kendine yer açmaya denklemde yer almaya çalışıyor. Iraklı Kürtler İran'ın ülkedeki etkisinden söz ediyor sık sık. Ve söz Türkiye'ye gelince, üstü kapalı da olsa Kürt bölgesiyle ilişkilerde ‘trenin kaçmaması' gerektiği vurgulanıyor.
Ancak, Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki sorunlar birden fazla. PKK, bağımsız Kürt devleti ve Kerkük. Bu üç başlığı kısa sürede çözmek zor görünüyor. KDP'li bir başka isim konuların ayrı ayrı ele alınması gerektiğini vurguluyor.
Özellikle Kerkük referandumunun ertelenmesi için vakit geçirmeden herhangi bir düzeyde görüşmelerin başlaması için çaba gösterilmesi gerekiyor. Kerkük'teki Türkmen Partileri de bu konuya sıcak yaklaşıyor ve diyalog çabaların da geç bile kalındığı vurgulanıyor. Ancak şu anki haliyle KDP lideri Mesud Barzani'nin bazı kapıları kapattığı görülüyor.
Sözlerinin günlük bir politikadan mı yoksa gerçekten uzun vadeli bir planın parçasından mı kaynaklandığını önümüzde günlerde belli olacak. Ancak belli olan ‘Irak yanarken' bölgenin çok uzun süre bunun dışında.