Sağlık Bakanlığı, ek ödemede aylık mahsuplaşma ile ilgili genelgeyi Torba Kanun'un ardından yayınlamış, ancak Maliye Bakanlığı'nın olumsuz görüşü nedeniyle döner sermaye ek ödemesi aldığı halde, 4924 kapsamındaki sözleşmelilerle vekil ebe-hemşireleri kapsam dışı bırakmıştı. Bakanlık, yaptığı değerlendirme sonucunda yeni bir genelge yayınlanarak sorunu çözüme kavuşturdu.
Türk Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Salih Kızılboğa, yaptığı yazılı açıklamada sözleşmeli personelin aylık mahsuplaşmadan yararlanacağını bildirdi.
“Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının haklarını daha ileriye götürme, kazanımlarına kazanım ekleme ve mağduriyetlerini gidermek için yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Son olarak Torba Yasa'da girişimlerimiz sonucunda tüm sağlık çalışanlarına aylık mahsuplaşma hakkı verilmişti” diyen Türk Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Kızılboğa, sözlerine şöyle devam etti: “Fakat ne yazık ki Sağlık Bakanlığı 30 Mart 2011 tarihinde yayınladığı aylık mahsuplaşma ile ilgili genelgede büyük bir haksızlığa imza atarak 4924'lü sözleşmeli personel ile vekil ebe ve hemşireleri bu haktan mahrum bırakmıştı. Sendika olarak yapılan bu haksızlığa en kısa zamanda gerekli tepkiyi göstererek genelge yayınlandıktan bir gün sonra Danıştay'a dava açtık. Açtığımız davada 4924'lüler ile vekil ebe ve hemşireleri aylık mahsuplaşma hakkından yoksun bırakan maddelerinin iptalini istedik. Sadece dava açmakla da kalmadık. 11 Nisan 2011 tarihinde Sağlık Bakanlığı'na başvuru yaptık. Yaptığımız başvuruda 4924'lülerin ve vekil ebe-hemşirelerin 375 sayılı KHK'nın Ek 3'üncü maddesi kapsamında yer almadıkları gerekçesiyle mağdur edilerek aylık mahsuplaşma hakkından ve garanti gelirden faydalandırılmadıklarına dikkat çektik. Söz konusu mağduriyetin giderilmesi amacıyla ivedilikle bir yasal düzenleme yapılması istedik. Başvuruda ayrıca bu konuda mağduriyet yaşayan yaklaşık 20 bin sağlık çalışanının bireysel dava açması ve bu davaları kazanması halinde hükmedilecek yargılama giderleri ve vekâlet ücretleri neticesinde oldukça ciddi anlamda bir kamu zararı oluşacağını da belirttik. Nihayet Sağlık Bakanlığı bu somut girişimlerimiz ve uyarılarımız sonucunda yanlışından dönerek yeni bir genelge ile hatasından dönmüştür. 4924'lü sözleşmeli personel ile vekil ebe ve hemşirelere de aylık mahsuplaşma hakkını tanımıştır. Yaklaşık 20 bin sağlık çalışanının ilgilendiren bu olumlu gelişme hayırlı olsun diyor, bir daha böyle haksızlıklara imza atılmamasını temenni ediyorum. Bir hak verilirken personel arasında ayrım yapılması, bir bölümünün yeni haklardan mahrum bırakılması kadar adaletsiz bir durum yoktur. Bu nedenle kamuda sürekli bir şekilde mağduriyetler yaşanmaktadır. Kimisi döner sermaye alamamakta, kimi aile yardımından faydalandırılmamakta, kimine tayin hakkı tanınmamaktadır. Bu tür adaletsizliklerin tek çözüm yolu ise tüm çalışanların kadrolu personel olarak istihdamıdır. Kamuda görev yapan tüm çalışanlarında beklentisi budur. Bu nedenle 4/B'li, 4924'lü, vekil ebe –hemşire ve 4/C'li olmak üzere kadrolu istihdam dışında kamuda görev yapan tüm çalışanların kadroya geçirilmesi şarttır.”