Bingöl 2023 Vizyonu kapsamında Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen “Yerel Buğday Tohumlarımızın Korunması ve Çoğaltılması Projesi” kapsamında Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma sahasında kurulan buğday deneme alanında incelemelerde bulunuldu.
Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Burhan Bahadır, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Suphi Çetkin, Sütaş Genel Müdür Yardımcısı, Ziraat Odası Bingöl Başkanı, birlik temsilcileri ve buğday üreticileri katıldı.
Bingöl'ün ekolojik koşullarında buğdayın adaptasyonunu belirlemek, Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından temin edilen yerel buğday popülasyonlarının tohumlarının çoğaltılması ve tescilli çeşitler ile performanslarının belirlenmesi amacıyla yapılan araştırma sahasında çiftçilere yerli tohumun önemi anlatıldı ve yüksek rekolte oranına dikkat çekildi.
Kökten: “Ata mirası tohumları geleceğe taşıyoruz”
Uygulama sahasında çiftçileri bilgilendiren Ziraat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, “Ülkemizin farklı bölgelerinde tescil edilmiş, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bazı kuruluşlardan temin edilen buğday (8 adet) ve arpa (4 adet) çeşitlerinin Bingöl ekolojik koşullarında adaptasyonunu belirlemek için çalışmalara başlamıştık. Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından temin edilen yerel buğday populasyonlarının (4 adet) tohumlarının çoğaltılması ve tescilli çeşitler ile performanslarının belirlenmesi amacıyla deneme ekimlerimizi gerçekleştirdik. Ata mirası tohumları geleceğe taşıyoruz Emeği geçen herkesi kutluyor ve onlara teşekkür ediyoruz. Üretmek için çalışmak gerek” diye konuştu.
Buğday deneme alanında incelemelerde bulunan çiftçiler, Bingöl Üniversitesi'nin çiftçilere verdiği önemin kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini ifade etti.