KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Haziran 2026 Cumartesi
°C

ASÜ'den hayvancılık ve ucuz et için önemli hamle!

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, büyükbaş hayvanlarda et ve süt verimi yüksek ırklar elde etmek adına gerçekleştirilen Embriyo Transferi saha uygulamalarının giderek genişlediğini ve 8-10 bin başlık büyük işletmelerin de konuya olan ilgisinin arttığını söyledi.

ASÜ`den hayvancılık ve ucuz et için önemli hamle!
22 OCAK 2019 SALI 02:46
0
1903
0
AA aa

Üniversiteler bazında Türkiye'de ilk kez ASÜ'de kurulan Embriyo Transferi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, hayvancılıkta dışa bağımlılığı azaltmak için saha uygulamaları gerçekleştiriyor.

Yaklaşık 600 donörden alınan embriyolar yaklaşık 2 bin büyükbaş hayvana başarıyla uygulandı.

UCUZ ET İÇİN ÖNEMLİ BİR HAMLE

Projenin birkaç açıdan değerli olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Şahin, “Bu çalışma ülkemizdeki nitelikli hayvan sayısını arttırmak bakımından önemli. Et ve süt verimi yüksek ırkların elde edilmesi ülkemizin bu konuda yaşadığı dışa bağımlılığı en aza indirecektir. Bu da oldukça yüksek bir ekonominin ülkemizin kasasında kalması anlamına geliyor. Ayrıca proje, milletimizin daha uygun fiyatlara hayvansal gıda tüketmesinin yolunu açması bakımından da çok önemli” dedi.

Saha uygulamalarının projeye duyulan ilgiyi giderek arttırdığını; 8-10 bin başlık büyük işletmelerin de dikkatini çektiğini belirten Şahin, ileriye dönük hedefleri şu şekilde özetledi:

“Kısa süre içerisinde Merkezimize suni tohumlama laboratuvarı da kurulacak. Burada büyükbaş-küçükbaş hayvanlar ile balıklara yönelik üreme çalışmaları yapılacak ve eğitimler verilecek. Türkiye, yıllık 50-60 milyon doz sığır sperması kullanıyor ve bunların neredeyse tamamı ithal. Yapacağımız çalışmalarla, -Amerika ve Japonya'daki üniversitelerde olduğu gibi- kaliteli sperma ve embriyo üreterek, ülkemizin hayvancılık alanında gelişmesine ve milletimizin kalkınmasına katkı sunacağız. Aksaray'ımız ve Üniversitemiz, bu alanda Türkiye'nin en önemli merkezi olma yolunda ilerliyor.”

Türkiye'nin 2023 vizyonuna uyumlu şekilde, akademik birikimi toplumsal faydaya dönüştürmeye devam edeceklerini belirten Şahin, çalışmaların gerçekleşmesine katkı sunan herkese teşekkür etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.06.2026
23:10
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanırken; Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına Boyabat Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın getirildi.
12.06.2026
21:00
Bingöl`e 174 Milyon Liralık KÖYDES Ödeneği
Bingöl'e 174 Milyon Liralık KÖYDES Ödeneği
2026 yılı KÖYDES ödenekleri açıklandı. Bingöl ve ilçelerine toplam 174 milyon 355 bin 330 TL kaynak ayrılırken, ödeneklerin yüzde 25'inin İl Özel İdaresi ortak alım giderleri için kesileceği bildirildi.
12.06.2026
20:21
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 2 Tutuklama
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 2 Tutuklama
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Bingöl, Diyarbakır ve İstanbul'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı.
12.06.2026
20:19
Açıkbaş`a vefa! Gözyaşlarıyla anıldı
Açıkbaş'a vefa! Gözyaşlarıyla anıldı
Bingöl'de uzun yıllar sivil toplum alanında aktif rol üstlenen, toplumsal uzlaşıya sunduğu katkılarla tanınan ve geçtiğimiz yıl kanser tedavisi görürken vefat ederek kenti yasa boğan eski Bingöl Kent Konseyi eski başkanı merhum Orhan Açıkbaş, düzenlenen anlamlı bir programla anıldı.
12.06.2026
19:35
Hünerleriyle başarılarını taçlandırdılar
Hünerleriyle başarılarını taçlandırdılar
Bingöl'de sosyal hizmetler kurumlarında koruma ve bakım altında bulunan öğrenciler arasında düzenlenen Hadis Ezberleme ve Şiir Okuma Yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.
12.06.2026
19:34
Bingöl Balı Üreticileri Birliği`nden Solhan Belediyesi`ne Ziyaret
Bingöl Balı Üreticileri Birliği'nden Solhan Belediyesi'ne Ziyaret
Bingöl Balı Üreticileri Birliği yönetimi, Solhan Belediye Başkanı Abdülhakim Yıldız'ı ziyaret ederek Bingöl balının geleceği, üreticilerin talepleri ve sektörde yaşanan sorunları görüştü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın