Su ile havayı arıtma sistemi bulunan Temizlik ve Sağlık Robotu'nun astım ve bronşit hastalıklarına sebep olan akarlar denilen mayt, bakteri ve virüsleri ortadan kaldırdığı bildirildi. İnsanın yaşaması için hava ve suyun vazgeçilmez iki önemli unsur olduğunu belirten İhlas Pazarlama ve Mağazacılık Bingöl Temsilcisi Abdulcelil Kantarcıoğlu, içme suyunun para ile satın alınabildiğini ancak temiz hava için bunun mümkün olmadığını söyledi. Kantarcıoğlu, gelişen teknoloji ile birlikte İhlas Mağazaları'nda astım ve bronşit hastalarının yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak için Temizlik ve Sağlık Robotu'nun üretildiğini belirterek “İçinde bulunduğumuz mekanlar maalesef kirli hava solumamıza, zamanla hastalık sahibi olmamıza sebep olmaktadır. Herkes temiz hava teneffüs etmek için dışarı çıkar. Dışarıdaki havanın evlerdeki havadan 15 kat daha temiz olduğu tespit edilmiştir. Tatile çıkıldığı zaman, ev boş olduğu halde 15-20 gün içinde eşyaların üzerinin toz tabakları ile kaplandığı görülür. Kiri ve pisliği gizleyen görüntüye sahip olan evimizdeki eşyaların tüy diplerinde akar dediğimiz mayt, kenegiller, bakteriler ve mantarlara yuva vazifesi gördüğü herkes tarafından bilinmektedir. Bundan dolayı elektrik süpürge ile temizlik yapanların başlarında ağrılar ile birlikte terlemeler meydana gelir. Bu terlemenin yorulmadan dolayı meydana geldiği tahmin edilir. Halbuki bu terlemenin sebebi, süpürme esnasında etrafa yoğun bir şekilde savrulan akarların sonunum yolu ile vücuda girmesi, vücudun savunma mekanizmasının histamin üretmesi ve bunun sonucunda, kalbin fazla çalışmasıdır. Bu durumda toza karşı alerji ve bronşit başlangıcı nedenidir” dedi.
Bahsedilen akarların insan derisi, kepek ve kıl artıklarıyla beslendiğinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu da vurgulayan Kantarcıoğlu, yatak odalarında ve yataklarda milyonlarca mikrop oluştuğunu söyledi. Bu mikropların açıkta bulunan gıdalara sindiğini ifade eden Kantarcıoğlu, elektrik süpürgelerinin temizlediği zannedilen yüzeylerde toz ve bakterilerin ancak kabasının çöp torbalarında tuttuğunu, ince toz zerreciklerinin gözeneklerden tekrar hava ile birlikte dışarıya püskürtüldüğünü kaybetti. Kantarcıoğlu, “Elektrik süpürgelerinin hortumlarından çöp torbasına gelen hava, bir şekilde tekrar dışarı çıkar. Süpürme işlemi bittikten sonra mobilya ve sehpa ile cam yüzeylerin üzerinde ince bir toz tabakası meydana gelir. Mikroplar, solunum yolu ile akciğerlerimize inerek, dokulara yapışmak suretiyle, kan emeci özelliğinden dolayı kılcal kan damarlarını parçalayarak kan emerler. Bu durum zamanla solunum yetmezliğine, bronşite ve daha sonra da astıma çevirmesine sebep olmaktadır. Bu durumdan en çok evdeki kadın ve çocuklar etkilenir” şeklinde konuştu.
Mikropların havaya karışmasını önleyen robot
Ülke genelindeki istatistik kayıtlarına göre, 5 milyon civarında astım- bronşit hastası olduğunu belirten Kantarcıoğlu, su ile arıtma sistemi bulunan Temizlik ve Sağlık Robotu'nun bu hastalıklara sebep olan bütün mayt, bakteri ve virüsleri ortadan kaldırdığının bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlandığını söyledi. Kantarcıoğlu, “1984 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Nasa uzay istasyonunda , uzay araçlarının yapımı esnasında kullanılmaya başlanan, çalışma sistemi basit olarak normal süpürgelerdeki torba yerine su bulunduran ve bu sayede tozların suya yapışarak tekrar havaya karışması önlenen bir cihaz geliştirilmiştir. Türkiye'de ise Aura Cleanmax markası ile İhlas Pazarlama A.Ş. tarafından bu ürünün pazarlaması yapılmaktadır. Bu robotlar 2000'li yılların teknolojisi ile üretilmiştir. Güçlü motoru sayesinde, dışarıdan çekmiş olduğu havanın içerisinde bulunan toz ve bakterileri suya karıştırarak temizleyip, dışarıya tozsuz, temiz hava püskürttüğünden havayı da temizlemektedir” ifadelerini kullandı.
Bingöl Haber12