Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle, son 10 yılda askeri mühimmatların patlaması sonucu meydana gelen ölümleri ve bu konuda atılmış adli ve hukuki adımları sordu.
Önergesinin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Ülkemizin içinde bulunduğu çatışmalı süreçlerden ötürü özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde bulunan askeri alanlar ve bu alanların çevresindeki yerleşim yerlerine farklı amaçlarla konulmuş olan askeri mühimmatlardan kaynaklı olaylar her geçen gün artarak devam etmektedir. Söz konusu askeri mühimmatlar bölge insanları için ölüm ve yaralanmalara sebep olmaktadır. Kırsal alanda kurulu bulunan karakolların çevreleri birçok yurttaşımızın yaralanma ve ölümüne sebep olmuştur. Sadece Eylül ayında Bingöl'ün Yedisu İlçesi kırsal kesiminde askeri alanın yakınında köylülerin bulduğu bir cismin patlaması sonucu 44 yaşındaki Fermali Sağlak yaşamını yitirirken, eşi 42 yaşındaki Sıdıka Sağlak ile Arif Sal ağır yaralanmıştır. Aynı şekilde 12.09.2012 tarihinde Bingöl'ün Yayladere İlçesine bağlı Dalbasan Köyünde hayvan otlatmaya giderken buldukları askeri cisimle oynayan 2 kardeşten, 14 yaşında olan Ramazan Kızılgöz adlı erkek çocuğu yaşamını yitirirken 12 yaşındaki Ceylan Kızılgöz adlı kız çocuğu ise yaralanmıştır” dedi ve yanıtlanmasını istediği soruları şöyle sıraladı;
1) Son on yıldır askeri karakollar ve güvenlik alanlarının etrafında bulunan askeri mühimmatların patlamasından dolayı yaşamını yitiren veya yaralanan yurttaş sayısı kaçtır? Bu ölüm ve yaralanma olaylarının kronolojisi ve olayın yaşandığı yerler nerelerdir?
2) Kırsal alanlarda bulunan askeri karakol ve alanlarda askeri mühimmatların karakol veya askeri alan çevresine dağılması nasıl gerçekleşmektedir? Güvenlik amaçlı olarak özellikle askeri mühimmatların çevreye bırakılması söz konusu mudur?
3) Askeri karakol ve alanların çevresinde yaşanan ölüm ve yaralanmalara ilişkin ilgili karakol sorumlusu askerler hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, bu soruşturmalar ne aşamadadır? İdari soruşturmalar sonucunda bugüne kadar açığa alınmış herhangi bir askeri yetkili var mıdır?
4) Askeri karakol ve güvenlik alanlarının çevresinde bulunan askeri mühimmatların patlaması sonucu yaralanan veya yaşamını yitiren yurttaşlarımıza ve ailelerine yönelik herhangi bir kamusal özür dilemeden, sosyal rehabilitasyon hizmetlerine kadar gerçekleştirilebilecek kamusal sorumluluklar ile ilgili olarak herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
5) Askeri mühimmatların patlaması sonucunda meydana gelen yurttaş yaralanmaları ile ilgili olarak bu durumlar sonucunda yaralanan yurttaşların emeklilik, sağlık, iş hayatına katılmada pozitif ayrımcılık gibi sosyal haklar konusunda bir ayrıcalığa sahip olma durumu var mıdır? Yoksa böyle bir düzenleme gerekliliğini yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?
6) Askeri karakollar ve güvenlik alanlarında bulunan askeri mühimmatların patlaması sonucu çok sayıda ölüm ve yaralanma gerçekleşmektedir. Uzun zamandan beri yaşanan bu yaralanma ve ölümler basına da yansıdığı şekli ile artarak devam etmektedir. Mevcut askeri karakol ve güvenlik alanlarında bulunan askeri mühimmatların temizlenmesine ilişkin herhangi bir çalışmanız var mıdır?