Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin önderliğinde Türkiye'deki arı yetiştiriciliği, illerdeki sorunlar ve beklentilerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğini temsilen 80 ilden gelen başkanların katılımı ile İçkale Hotel'de bir toplantı düzenlendi.
Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer de, gerçekleşen toplantıda kentteki arıcıların sorunları iletti.
Arıcıların en büyük talebinin bal pazarı oluşturmak olduğunu toplantıda aktardığını söyleyen Üzer, “Birlik toplantısında ilimizdeki arı yetiştiricilerinin pazarlama sorunu olduğunu ilettik. Gerek bakanlığımızın gerekse birliğimizin bu konuda ilimize yönelik çalışma başlatmasını söyledik. Arıcılarımız kaliteli, güzel bal üretiyor ama istediğimiz şekilde bunun satışı yani pazarı oluşmuyor. Bizde bu sorunun çözümü için neler yapabiliriz diye kendilerini sorunu aktardık” dedi.
SAHTE İLAÇLA MÜCADELE BAŞLAYACAK
Bingöl'deki diğer önemli bir sorunun arılar için kullanılan sahte ilaçlar olduğunu aktaran Üzer; “ Geçtiğimiz yıl sahte ilaç kullanımından dolayı arı kaybımız oldu. Bunun önüne geçmek için bakanlığımızın tavsiye edeceği ve toplu bir şekilde alacağımız ilacı talep ettik. Bu şekilde arı ölümlerini azaltacağız. Ve sahte ilaç satışının engellemek için tüm paydaş kurumlarla bir mücadele başlatmak istediğimiz söyledik. Gerekli notlar alındı, kısa zamanda çalışmalara başlayacağımızı umud ediyorum” diye konuştu.
ŞAHİN; “YETER Kİ MEVCUT ARICILARIMIZ DESTEKLENSİN”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, illerdeki arıcıların sorunlarını dinlediklerini ve gelecek yılı planladıklarını belirtti.
Gerçekleştirilen toplantıda balı ve arı ırkını değerlendirdiklerini söyleyen Şahin, “Türkiye'de tüketicinin güvenle bal yiyebileceği bir duruma getirdik arıcılığı. Bununla yetinmiyoruz. Uluslararası standartlarda çalışıyoruz. Uluslararası Coğrafi İşaretler için çalışmaya başlayacağız ileriki dönemde” şeklinde konuştu.
Sektörün dimdik ayakta olduğunu söyleyen Şahin, 80 ilde Türkiye Arıcılar Birliği olarak teşkilatlanıldığını ve Türkiye'nin 8 milyon arısının bulunduğunu belirtti. Şahin, “Sektörün kenetlenmesi gerekiyor. Sektör dimdik ayakta. Sektörün sahibi Türkiye Arıcılar Birliği'dir. 80 ilde teşkilatımız var. 8 milyon arımız, 70 bin arıcımız var. Biz uluslararasına bal satmak zorundayız. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Apiterapik ürünler üretmek zorundayız. Bununla ilgili Bakanlıklarımızdan destek bekliyoruz. Arı ırklarımızın da ıslahına başladık. Yurt dışından kaçak arı ürünleri dediğimiz ürünlerin hiçbir şekilde getirilmemesini istiyoruz. Türkiye bir bal cenneti, arıcılık cenneti. Arı olmazsa tarım da olmaz. Yeterli arımız var. Arıya ve arıcıya ihtiyacımız yok. Yeter ki mevcut arıcılarımız desteklensin. Sanayide bal üretilmez. Balı arı üretir, arıcı üretir. Arı ve arıcının arasına kimse girmemeli” diye konuştu.