Bingöl ili merkez Çayboyu Köyü sınırları içerisinde bulunan taşınmaz köy merası, köy muhtarı ve bazı kişiler tarafından köy halkının bilgisi olmadan ağaçlandırma adı altında sahte belgelerle işgal edildiğini belirten köy halkı, işgal edilen alanda toplanarak tepkilerini dile getirdiler.
Köy sakinlerinden Yaşar Baltaş, köy merasını ağaçlandırma adı altında işgal eden kişiler hakkında Bingöl Cumhuriyet Savcılığı'na köy halkı olarak topluca suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. İş makinelerinin kazı yaptığı mera alanında toplanan köy sakinleri, ‘gerekirse bir ömür boyu burada nöbet tutacağız' diyerek tepkilerini ifade ettiler.
Tepkilerini dile getiren Çayboyu Köylüleri adına açıklama yapan Yaşar Baldaş; “Burada bir trajedi yaşanıyor. Köyümüzde sadece tapulu alanlarımız kalmış. Bütün mera alanları ağaçlandırma adı altında, muhtar sahte belgeler uydurmuş ve 153 dönüm yeri kapsıyor. Bunların yapmış olduğu dosya neticesinde köylü olarak bir araya geldik” dedi.
Hiç kimse buraya bir taş dahi dikemeyecek
Önceki gün Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını da ifade eden köy sakini Yaşar Baldaş konuşmasına şöyle devam etti: “Mesele nereye kadar giderse gitsin biz bunun arkasını bırakmayacağız. Ve bunu da buradan belirtmek istiyoruz. Haklıda olsalar onlar alsalar bile hiç kimse buraya bir taş dahi dikmeyecek. Eğer dikecekse oda köylüdür. Burada insanlar kan ağlıyor.500 yıllık bir köyün toprak alanı olan bir yerde köy merası olarak gidiyoruz, ilgili yerlerde köy merası olarak geçmiyor. Peki, biz bugüne kadar nerde yaşıyorduk. Hangi memlekette yaşıyorduk. Biz bunu yetkililere duyurmak istiyoruz. Eğer el atmasalar burada kötü sonuçlar doğabilir.”
Gerekirse burada ömür boyu nöbet tutarız
Baldaş, “Bize gelince bizde izzetinefis, namus, hasiyet varsa biz gerekirse burada ömür boyu nöbet tutarız. Ve o insanları buraya sokmayacağız. Bunu buradan basın yoluyla bütün Türkiye'ye söylüyoruz. İlgili yetkililer burada bir muhtarın köyü nasıl sattığını nasıl satılığa çıkardığını herkes bilsin ve bütün yetkililerde bu işe odaklansın. Buradan muhtara sesleniyoruz, hatasını anlıyorsa gitsin bu işten vazgeçsin. Eğer şeref, hasiyet varsa istifasını versin. Bu insan hala bizim ekmeğimizi yiyor. O muhtar da esasen başka köyden geldi” dedi.
Birleşmiş Milletler gibi bir köydür
Köyün toplama bir köy olduğunu söyleyen Baldaş,” Burada bir mozaik var. Birleşmiş Milletler gibi bir köydür. Burada yıllarca biz barış içerisinde yaşadık. Kardeşlik içerisinde yaşadık. Ama ne yaptık, getirdik irademizi buna teslim ettik. Oyumuzu verdik, bizce oy şeref ve namustur. Adam nerdeyse bizi satacak. Burada hiç bir karış yer bırakmamış bizim kapılarımızın yanına kadar meşe ağaçları var. Peki, biz bunu bilmiyor muyuz? Muhtar bizden akıllıdır diye biz irademizi ona teslim etmedik, güvendik diye teslim ettik. Kendisi muhtar kardeşleri aza, üstelik dışardan dayı çocuklarını getirip burada peşkeş çekiyor. Biz bunu rant olarak biliyoruz. Eğer bir şey varsa köylü yiyecek bu köylünün malıdır. Orman da olabilir hiçbir köyün arazisi köylünün tapulu yeri değildir. Biz de bunu biliyoruz. Orman Kanunlarını da biliyoruz. Bütün topraklar devletindir. Kullanım hakkı vatandaşındır. Ne oluyor yani buradan sesleniyorum, sen ne biçim insansın? Sende vicdan yok mu? Sen hala bizim kapı komşumuz olarak yaşıyorsun, utanmadan bu toplumun içine nasıl girip çıkıyorsun. Bu insanı kınıyoruz” diye konuştu.
Hiçbir güç bizi durduramayacak
Adalete güvendiklerini de söyleyen Baldaş,” Biz hukuki yollara başvurduk. Şikâyette bulunduk. Valiye gittik vali beyle de görüştük. Hukuki sürecimizi başlatmışız, topyekûn olarak birlikte hareket edeceğiz. Muhtar bunu yapamaz, haklı bile olsa. Hatasından dönmediği sürece de bizi karşısında bulacak ve hiçbir güçte bizi durduramayacak. Buradan yetkililere sesleniyorum, yetkililer buna eğilsin, İl valimiz, il savcılarımız, milletvekillerimiz her kim varsa devreye girsin.
Bunu bir araştırsın sorsunlar, İsrail bu kadar toprağı bir yerde gasp etmedi. Muhtar köyün okulunu kendi samanlığı olarak kullanıyor. Köye gelen paraları kendi cebine indiriyor. Eğer bunda onur varsa gelsin mühürlerini koysun, adam gibi buradan çekip gitsin. Kardeşim istemiyoruz. Biz erdemli insanlarız eğer biz cahillik yapsaydık o ilk gün farklı şekilde hallederdik. Köylüye demişler ki gün gelecek, siz buradan yukarıya çıkamayacaksınız, tehditler savurmuşlar” dedi.
Bakanın haberi yoksa duysun
Çayboyu Köyü'nün yaşlısı Fehmi Güven ise, “Bakan hepimizin bakanıdır. Bakan sadece onun bakanı değildir. Bu Bakan Bingöl Bakanıdır. Ve Aynı zamanda kendisine sesimizi duyurmak istiyoruz. Sen bunu kendi öz adamlarına işleyeceğine, 500 sene burada bir ömür yaşayan köylü vatandaşlara aynı işlemi yaptırmaya çalış. Kredi veriyorsan kredi ver. 2B yasası yürürlüğe giriyorsa köylünün hakkıdır. Köylü vatandaşa bu imkânları tanır. Bir tek kişiye peşkeş çekmek olmaz ki. Devlet kanunu buna müsaade etmez. Gizliden bakanın adını kullanarak bu işlemleri yapmışlar. Başka türlü yapamazlar. Bakanın haberi yoksa duysun” şeklinde konuştu.