Yılmaz, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde düzenlenen "İşletim Modeli, Sektörel Katılım ve Erken Sonuçlar" toplantısında, artık sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın, araştırma- geliştirme ve üretim faaliyetinden bağımsız düşünülemeyeceğini söyledi.
Dünyanın her yerinde üretim yapmanın mümkünken, bilgi, teknoloji ve yenilik üretmenin önemine işaret eden Yılmaz, "Bugün bilgi, teknoloji üretmeyen ülkeleri gelişmiş kategorisinde değerlendirmek mümkün değil" dedi.
Yılmaz, 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planına değinirken, bu yıl, 2014-2023 dönemini kapsayan 10'uncu planın hazırlıklarına başlandığını kaydetti.
Altyapıları iyi çalıştırmak ve maksimum düzeyde verim elde etmenin öneminin altını çizen Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"Başbakanımızın başkanlığında, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulumuz var. Orada tartışmalar sonucunda, Kalkınma Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortaklaşa yeni bir model geliştirmesi istendi. Böyle bir çalışma başlattık, bazı çalıştaylar gerçekleştirdi arkadaşlarımız. Araştırmacılarla, üniversitelerle, özel sektörle birlikte 'Bu araştırma merkezlerini nasıl bir modelle yönetirsek, en verimli şekilde sonuç alırız-' konusunu irdeleyen çalışmalar yapıldı, analizler yapıldı. TÜBİTAK'la, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla, bizzat bakanımızla bu konuları çeşitli şekillerde ele aldık ve sonuçlandırmak üzereyiz. Yeni bir model ortaya koyuyoruz. Daha özel bir model, özel sektörle yönetişime daha açık bir model, daha sürdürülebilir bir model, kamu desteklerinin daha kurallara dayalı bir şekilde sağlandığı ve sürekli sağlanabildiği bir model, akreditasyon mekanizmasının işlediği bir model, 7 gün 24 saat kullanımı öngören bir model... Dolayısıyla bu zaten araştırmacıların fikirleriyle zenginleşmiş, olgunlaşmış bir model. İnşallah en yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Üniversitelerimizde çok çeşitli altyapılar var, onları sınıflandıracağız. Değişik kategorilerde araştırma merkezleri tarif edeceğiz. Yönetişim modeliyle daha verimli birimler haline getirilecek. Bu modeli çok önemsiyoruz."
Cevdet Yılmaz, üniversitelerin kalkınma sürecine daha fazla katkıda bulunması gerektiğini, Türkiye'nin bölgeler arası dengesizliklerini gidermede, daha dengeli bir kalkınma sürecinin gerçekleştirilmesinde üniversitelerin katkısına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.