Birliğe üye 22 ülkeden 4'er temsilci olmak üzere toplam 88 sandalyeden oluşan Parlamento'nun sözcülüğüne Kuveyt'ten Muhammed Casim el Sakr seçildi. Hiçbir yaptırım gücü olmayan Parlamento'nun merkezi Suriye'nin başkenti Şam'da olacak.
1945 yılında kurulan Arap Birliği, en eski uluslar arası örgütlerden olmasına rağmen Arap ülkeleri arasındaki sorunlara bile çözüm bulamadığı gerekçesiyle sert bir şekilde eleştiriliyordu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da hem teşkilatı daha etkin hale getirmek, hem de Arap dünyasında demokratikleşme çabalarına destek olmak amacıyla arayışlara girmiş ve ilk adım olarak ortak parlamentonun kurulmasını istemişti. Geçtiğimiz mart ayında Cezayir'de bir araya gelen Arap liderler, bu yöndeki teklifleri kabul etmişti.
Dünkü açılışa Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esat'la birlikte katılan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, adımın Arap dünyası için yeni bir ufuk açacağını söyledi.
Avrupa Parlamentosu'nun 5 yıl sonra daimi bir hüviyet kazanması ve üyelerinin de tıpkı Avrupa Birliği Parlamentosu gibi üye ülkelerde yapılacak seçimlerle bu göreve gelmeleri planlanıyor.
Geçici Parlamentonun üyeleri, aynı zamanda kendi ülkelerindeki meclislerde de yer alıyor. Ancak Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkeler, Arap Parlamentosu'na sonradan belirledikleri isimleri göndermeyi tercih etti.
HABER7