Zübeyde Hanım Anaokulu tarafından organize edilen seminerde, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mehmet Uyar, 0-6 yaş gurubu çocuklu ailelere yönelik “Çocukluk Çağı Sağlık Sorunları” konulu bir seminer verdi.
Hafta sonu Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere; İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sevgin, Belediye Meclis Üyesi Ahmet Gündoğdu, Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, Zübeyde Hanım Anaokulu Müdiresi Hatice Başoğuz ve öğrenci velileri katıldı.
Programda “Çocukluk Çağı Sağlık Sorunları” konulu bir sunum yapan Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Mehmet Uyar, sunum teklifinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Okul idaresinin yaptığı çalışmanın çok güzel olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Uyar, okul idaresine teşekkür etti.
“Çocukluk Çağı Sağlık Sorunları” konulu bir sunum yapan Dr. Uyar, “İlköğretim çağında 16 milyonu aşkın öğrenci, 500 bin civarında öğretmen ve okul çalışanı bulunmaktadır. Okul döneminde geçirilen bazı hastalıklar ömür boyu kalıcı sakatlıklara sebep olmaktadır. Okul çağı fiziksel ve ruhsal gelişim sürecinde çocukların gerek faydalı gerek zararlı kimi alışkanlıkların edinildiği bir dönemdir” dedi.
Okullar çocukların bir arada bulunduğu, çocuklara ulaşmanın kolay olduğu bir ortam sağladığına dikkat çeken Dr. Uyar, “Aşı kampanyaları, sağlık taramaları ve benzeri durumlar için sağlık hizmetleri sunumunun kolay olduğu alanlardır. Ancak birlikte yaşamanın beraberinde getirdiği bazı sakıncalar da vardır. Bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olma gibi. Okul çağı döneminde hastalık etmenleri yetişkin ve yaşlılık dönemine göre farklılık gösterir. Örneğin kabakulak ve suçiçeği hastalıklarını çoğumuz çocukluk döneminde geçiririz. Yine boğaz enfeksiyonu sonucu gelişebilen kalp ya da eklem romatizması 15 yaşından sonra çok nadirdir. 1930 tarihli umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 164. maddesi okullarda hekim ve hemşire bulunmasını ve sağlık hizmetlerinin bunlar eliyle okullarda verilmesi gerektiğini söyler. Ancak günümüzde hemşiresi ve hekimi olan okul yok denecek kadar azdır. Kısaca çocukluk ve okul dönemi özel ilgi ve bakım gerektiren, kendine özgü sağlık sorunlarının olduğu bir dönemdir” şeklinde konuştu.