City's Alışveriş Merkezi Citylife Sinemaları'ndaki gala öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yönetmen ve yapımcı Nezih Ünen, filmin 8 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ve böyle bir projeye imza atmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Sadece bir film yapmadıklarını ifade eden Ünen, 'Biz sadece kendi yaratımımız olan bir şey yapmadık. Biz aslında sadece aracılık yaptık. Var olan değerleri izleyiciye, dinleyiciye iletmek üzere hayatın bize verdiği bir görevi yapmaya çalıştık. Güzel bir film yaptık' dedi.
121 ayrı mekânda 133 performansın çekildiği filmde, bunların 43'üne yer verildiğini belirten Ünen, “Antik kültürleri, imparatorlukları, mitolojileri ve yaşanmış görkemiyle Anadolu'nun 10 Bin yılı aşan geçmişten kalma egzotik mekânları ve insanları arasında yaşanan müzikal bir yolculuk filmi olan 'Anadolu'nun Kayıp Şarkıları'na, 2002 yılında başlandı. Yapım sürecinde Anadolu iki defa gezildi. Filmde toplam 350 saatten fazla çekim yapıldı. Tüm araçlar toplam 40 bin kilometre üzerinde yol kat etti. Filmde; Bingöl'de kartal oyunu, Düzce Çerkez oyunları, Tokat'ta horon, Trabzon'da horon, Rize'de Hemşin türküleri ve atma türkü, Artvin'de yaşlıların çok sesli Gürcü Korosu, Kars'ta âşık atışması ve çobandan Stran (Kürtçe şarkı), Muş'ta Dengbej, (Kürt halk ozanı), Mardin'de Süryani ilahileri, Urfa'da gazel, Gaziantep'te berrak havası ve davul-zurna, Hatay'da ipek üreticisinin iş şarkısı, Silifke'de Kırtıl Semahı, Denizli'de Karacaoğlan türküsü ve zeybek, Muğla'da Roman davul-zurna, Bursa'da kılıç-kalkan, Ermeni-Rum şarkıları ile sema yapan dervişler, Tunceli'de Bektaşi nefesi, Midyat'ta yöresel halk şarkıları ve Harran'dan görüntüler yer alıyor” şeklinde konuştu.
Bingölonline Haber Servisi