Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, üreticilerin talep ettiği destek ödemelerinin bugün itibariyle ödenmeye başladığını bildirdi.
Kaysadu; “Diğer taraftan bizim sektörle alakalı 2019 yılında 01.09.2009 tarihi itibariyle üreticilerimiz dilekçeyle destek almak için bizlere başvurdular. 01.09.2019-02.11.2019 tarihleri arasında 2040 üyemizin bu şekilde başvurularını alarak İl ve İlçe Müdürlüklerini yazılı ve CD ile teslim ettik. İl ve İlçe Tarım Teşkilatlarımızla iki ay boyunca verdiğimiz başvuru dilekçeleri üzerinde bütün işletmelerimizi yerinde tespit edildi. Doğruluk güncellenmesini yaptılar. Askı listelerine çıktılar itiraz süresi 01.03.2020 ve 10.03.2020 tarihleri arasında listeler asıldı ve sonuçlandı. Tespitler sonucunda 2040 üyemiz 329.000 anaç koyun-keçi sayısı destek almaya hak kazanmıştır. Destekler geçmiş yıllarda mayısın son haftasında ödeniyordu. Bu yıl ülkemizde bulunan ve bütün dünyayı tehdit eden corona virüs nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda aldığı kararla hükümet olarak bütün kesimlerin zarar görmemesi için böyle bir karar alınmıştır. Bu nedenle ödemeler erken bir tarihe alınmıştır. 8 milyon 290 bin TL sektörümüze doğrudan destek hibesi olarak bugünden itibaren ödenmeye başlanmıştır. T.C sinin son rakamı 0 olanı 27.03.2020 de , T.C sinin son rakamı 2 olan 03.04.2020 de, TC sinin son rakamı 4 olan 10.04.2020 ve T.C sinin son rakamı 6-8 olan 17.04.2020 de ödenecektir” dedi.
BİNGÖL'DE 600 BİN KOYUN-KEÇİ BULUNUYOR
Geçtiğimiz ay Bingöl'de yüzde 50 hibeli 443 koç dağıtıldığını aktaran Kaysadu; “Ayrıca geçen ay 443 tane %50 hibe ile koç dağıtıldı. Toplamda 443 bin koç desteği koç alanların hesaplarına Tarım Bakanlığı tarafından bugünden itibaren aktarılacaktır. Çiftçilerimize bu zor zamanda başta Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Sektör adına Sayın Bakanımız her zaman yanımızda olmuştur kendisine tekrar teşekkür ediyoruz. Diğer taraftan her ilin bir gerçeği vardır ekonomi üzerinde bize göre ilimizde de en önemli gelir kaynağı hayvancılık. Hayvancılıkta da küçükbaş daha çok önem arz eder. Coğrafyamız bunu gerektiriyor. İlimizde yaklaşık 600 bin koyun-keçi bulunmaktadır. Buda 600 bin yavru demektir. Tanesi 1000 liradan düşünülürse 600 milyon demek dolayısıyla tek kalemde ilimizin böyle bir gelir kaynağı olmadığı için ciddi bir katkı sağlamaktadır. Biz birlik olarak bu ciddiyetin farkındayız. Yönetim ve denetim kurulu ve tüm çalışanlarımız ile ciddi bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çalışmalar esnasında başta Sayın il Tarım Müdürümüz Burhan Bahadır Bey, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Zafer Kaya, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Tüm Şube Müdürleri, ilçe müdürleri ve personelleri ile koordineli bir şekilde çalıştık. Ve çalışıyoruz. İl Müdürümüz bu süreçte hep yanımızda olmuş bize güç vermiştir. Mevzuat gereği yapılması gereken tüm çalışmalar yapılmıştır. Birlik olarak tüketicilerimizin sofrasına gelen hayvansal gıdaların güvenle ve eksik olmaması için bize düşen görev neyse en iyi şekilde yapıp gece gündüz çalışmaktayız. Vatandaşlarımızdan da bir isteğimiz var meralarda ve yol kenarlarında koyun-keçi sürüleri gördüğü zaman yanında dursunlar, yetiştiricilerimize bir selam versinler ve hal hatır sorsunlar. Bu bizim için her şeye bedeldir. Üreticilerimize de moral ve güç kaynağı olacaktır. Bizler Bingöl Koyun Keçi birliği olarak sizler için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.