Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Bingöl'de ilk Paydaş Toplantısını gerçekleştirdi. Fırat Kalkınma Ajansı, TRB1 Düzey 2 Bölgesi Planı Hazırlama Çalışmaları kapsamında Bingöl ilk Paydaş Toplantısını gerçekleştirdi.
Bingöl Valiliği Konferans Salonunda yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Barış Demirtaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Işık, İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, Solhan Kaymakamı Yaşar Aksanyar, Kiğı Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Genç Kaymakamı Barış Cansuaktan, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Karlıova Belediye Başkanı Ferit Çelik, Sancak Belde Belediye Başkanı Fahrettin Çolban, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altınyuva, Doç.Dr. İsmail Bakan ve bazı kurum amirleri katıldı.
KALKINMA HAMLESİNDE İYİ SEVİYEYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Genel Sekreteri Fethi Altınyuva, FKA'nın kısa bir süre içerisinde Bingöl'de Yatırım Destek Ofisi kuracağını belirterek, burada görev alacak 5 uzman personel ile proje bilgilendirmelerinin yapılacağını söyledi. FKA'nın Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl'ü kapsadığını hatırlatan Altınyuva, bu illerde Yatırım Destek Ofislerinin kurulacağını belirterek, ajansa bağlı illerde proje çağrısının yapılacağını ifade etti. Altınyuva, “ Bugünkü toplantımızın amacı; Faaliyet alanlarını belirlemek, bölge sorunlarını katılımcıların görüşleri alınarak daha sağlıklı çözümler yapabilmektir. En önemlisi 2010 yılının mali destek çağrısını gerçekleştirmektir. Bilindiği gibi Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu 16 üyeden oluşmaktadır. Ajansımızda 32 personel ve 25 uzman görev yapmaktadır. Tüm ekiplerimizle bölgenin sorunlarını daha sağlıklı ele alıp kalkınma hamlesinde iyi seviyeye ulaşmayı hedefliyoruz”dedi.
Altunyuva'nın konuşmasından sonra Bilgilendirme Sunumu yapan Program Yönetim Biriminden Mesut Öztop ile Planlama, Programlama ve Koordinasyon Biriminden Ali Kemal Çetin, Bölge planı ile ilgili katılımcılara bilgiler verdiler.
FİRMALARDA NİTELİKLİ ELEMAN İSTİHDAM ETME SORUNU VARSunumdan sonra söz alan Program Moderatörü Doç.Dr. İsmail Bakan, Uzun yıllardır birçok ilde faaliyet yürüten önemli yatırım kuruluşlarının, genelde nitelikli eleman sıkıntısı çektiği yönünde yakınmaların olduğunu söyledi. Söz konusu kuruluşların dikkatten kaçırdığı bazı önemli noktaların bulunduğunu belirten Doç.Dr. Bakan, asıl sorunun firmaların nitelikli elemanı istihdam edememe sorunu olduğunu söyledi. Bakan, “ Birçok ilde büyük firmalar ile görüşmeler yaptım. Bu firmalar genelde nitelikli eleman bulamıyoruz diye şikâyet ederler. Fakat benim gördüğüm asıl sorun, bu kuruluşların nitelikli elemanı istihdam edememe sorunu yaşıyorlar. Öncelikle bunun aşılması lazım. Bölgemizin ve bulunduğumuz ilin gelişimi ve ilerlemesi tamamıyla doğru yer ve zamanda yapılan stratejileridir. Örneğin Japonya'nın neredeyse yüzde 60'ı tarıma elverişli değildir. Arazi yapısı çok kötü olmasına rağmen Japonya'nın geldiği seviye ortada. Yeraltı ve yer üstü zenginlikleri açısından çok fakir. Fakat endüstriyel sanayide dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alıyor. Bingöl'de kendi öz kaynaklarını doğru kullanabildiği takdirde kısa zamanda büyük bir ekonomik hamle yapabilir. Şartlar ne olursa olsun, inanmak ve sonrasında başarmak çok önemlidir. Fakat Bingöl'de gördüğüm kadarıyla girişimcilik kültürü hafiften aşınmış gibi. İnsanlarda belirgin bir umutsuzluk var. Burada sanki bir şeyler yapılmazmış gibi bir hava hâkim. Öncelikle bunun aşılması lazım”şeklinde konuştu.
Yapılan sunumun ardından toplantıya katılan katılımcılara söz hakkı verildi.
SADECE DÜĞÜN VE TAZİYELERDE BİR ARAYA GELİYORUZToplantıda söz hakkı alan Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Bingöl'de ticari ve ekonomi birliktelikte ciddi sıkıntıların olduğunu ifade ederek, bunun aşılması gerektiğini söyledi.
Bölge Planı ile ilgili görüş ve öneriler kısmında söz alan Başkan Çavuşoğlu, Bingöllü işadamlarına sitem ederek, Bingöl'de ticari birlikteliğin olmadığını ve İl'in bu yüzden kalkınamadığını söyledi. Girişimcilikte bir araya gelememe problemi olduğunu belirten Çavuşoğlu, Bingöllülerin sadece düğün ve taziyelerde bir araya geldiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “ Her ilin sayısız büyük işadamı var. Bingöl'de olan ve Bingöl dışında iş yapan yüzlerce işadamı var. Fakat ticari bir birliktelik yok. Bizim halk olarak en büyük sosyal faaliyetimiz düğün ve taziyelerdir. Sadece bunlarda bir araya gelmemiz mümkün oluyor. Örneğin Egede bulunan Afyon ilinin tanınmasında ki en büyük etken, bulunduğu Coğrafi konum, lokum ve kaymağıyla tanınmasına imkân vermiştir. Afyon bu yol güzergâhı avantajını çok iyi kullanmıştır. Türkiye'de Afyon'a benzeyen tek Bingöl'dür. Bingöl D–300 Karayolu üzerinde bulunan Kuzey, Güney ve Doğu-Batı ile yol ağları bulunan çok önemli merkezde yer alıyor. Fakat buna rağmen Bingöl bunu kullanamıyor. Örneğin
Afyon termal turizmiyle ön plana çıkan bir şehir. Bingöl'de hiçbir yerde bulunmayan termal su kaynaklarına rağmen bunları kullanamıyor. Oysa günümüz dünyasında termal turizmi artık deniz, plaj ve bunlar gibi ilgi odağı olan alanları çok geride bırakmıştır. Termal suları dinlenmeden ziyade birer sağlık merkezi haline gelmiştir. Bilimsel olarak bu suların sağlığa faydalı yönlerinin bulunduğu kanıtlanmıştır” dedi.
BİNGÖL TARIMA ELVERİŞLİ DEĞİLDİR
Bingöl'ün tarım için elverişli olmadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, Yaz aylarının sonuna doğru pazara çıkan sebze ve meyvelerin en ucuz döneme denk geldiğini ve bir anlamının kalmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, “ Bingöl'ün kalkınması ne tarıma veya diğer ağır endüstriyel sanayiyle mümkün olmaz. İlimizin birçok yerinde bulunan termal kaplıcaları, bu şehrin turizm açısından tanınması ve akabinde yatırımcı çekme zeminini oluşturabilir. Çünkü Bingöl'de bölge ve diğer illerde bulunmayan termal sular mevcuttur. Bu kaplıcalar gerek kalitesi ve gerekse oranıyla eşsiz bire doğa harikalarıdır. Bunların çok iyi değerlendirilmesi lazım”şeklinde konuştu.
FKA'NIN TEKNİK ELEMANLARINI KARLIOVA'YA DAVET EDİYORUM
Karlıova Belediye Başkanı Ferit Çelik, Karlıova'nın yeraltı ve yer üstü kaynaklar bakımından çok zengin olduğunu belirterek, Fırat Kalkınma Ajansının teknik personelinin bölgeyi ziyaret etmesi gerektiğini söyledi. Çelik, “ Karlıova ilçesi birçok açıdan avantajları bulunan bir ilçemizdir. Maden yataklarından, su kaynaklarına kadar birçok konuda zenginliği var. Bunların değerlendirilmesi ve bölgenin istihdamı açısından hayati önem taşımaktadır. Kalkınma ajansları amacına uygun hareket etiği takdirde, faaliyete bulunacakları bölgelerde kalkınma hamleleri gerçekleştirebilirler”dedi.
“FKA BİNGÖL VEYA TUNCELİ'DE KURULMALIYDI”
Sancak Belde Belediye Başkanı Fahrettin Çolban ise, Fırat Kalkınma Ajansının merkezinin Malatya yerine Tunceli veya Bingöl'de kurulması gerektiğini söyledi. Kalkınma ajanslarının gelişmiş iller yerine geri kalmış illeri merkez olarak baz alması gerektiğini savunan Çolban, bu nedenle Fırat Kalkınma Ajansının ekonomik olarak Malatya'dan daha geride olan Tunceli ve Bingöl'de kurulması gerektiğini ifade etti. Çolban, “ Tunceli ve Bingöl, Malatya'dan daha az gelişmiş olan illerdir. Dolayısıyla ajansın merkez olarak bu illerde kurulması daha doğru olurdu. Malatya zaten gelişmiş olan bir ilimizdir. Bingöl ve Tunceli'nin buna daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bingöl Online Haber Servisi