Pazartesi sabahın erken saatlerinden itibaren çöpçüler iş bıraktı. İlerleyen saatlerde iş bırakma eylemine hastaneler, anaokulları ve şehir idaresi çalışanları da katıldı.
Hükümetinin, haftalık çalışma süresini 38,5'tan 40 saate çıkarma planlarını protesto etmek amacıyla düzenlenen grevin ilerleyen günlerde diğer bazı eyaletlere de yayılması bekleniyor.
Birleşik Kamu Hizmetleri Sendikası Ver.di'nin bildirdiğine göre; greve 10 binden fazla kamu çalışanı katılıyor. Sendikadan yapılan açıklamada, başlattıkları grevin 4 ila 6 hafta kadar devam edeceği duyurularak, grevin Şubat ortasında bütün Almanya'ya yayılacağı vurgulandı. Ver.di, haftalık çalışma saatlerini 38,5'tan 40 saate çıkarılması nedeniyle 10 bine yakın iş yeri kaybının olacağını öne sürdü. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Ocak ayı ortalarında başarısızlıkla neticelenmiş ve sendika greve kararı almıştı.
Grev nedeniyle sendika ve işverenler arasındaki hava da sertleşti. Aşağı Saksonya eyaleti Maliye Bakanı Hartmut Möllring (CDU), grevi 'keyfi' olarak nitelendirdi. Baden-Württemberg eyaleti Maliye Bakanı Gerhard Stratthaus (CDU), bir radyo konuşmasında toplu iş sözleşmesi konusunda farklı çözümleri göz önünde tuttuklarını hatırlatarak, "Çim biçer gibi herkese aynı sözleşmeyi kabul ettiremeyiz. Bir çalışan 50 yaşının üzerindeyse ve büroda yada çöp hizmetlerine çalışıyorsa bunları dikkate alacağız" dedi.
Hür Demokrat Parti (FDP) ise, kamu çalışanlarının grevini sert bir dille eleştirdi. FDP Genel Sekreteri Dirk Niebel, "Eğer bir kişi kamu sektöründe sağlam bir işe sahipse ve günde 18 dakika fazla çalışma yüzünden greve giderek haddini aşıyorsa; buna kesinlikle anlayış gösteremeyiz" dedi. Çalışanların sürekli daha fazla boş vakit, daha fazla tatil, daha kısa çalışma saatleri talep ettiğini ifade eden Niebel, Almanya'nın uluslararası rekabette bu şekilde başarılı olamayacağını söyledi. FDP Genel Sekreteri, "Toplum gelecekte daha müreffeh yaşamak istiyorsa, daha fazla çalışmak zorundadır" şeklinde konuştu.
Öte yandan Birleşik Kamu Hizmetleri Sendikası (Ver.di) Başkanı Frank Bsirske ise, aldıkları grev kararını savundu. İşverenlerin daha fazla mesai talebinin işsizliğe yol açacağını söyleyen Ver.di Başkanı, "Bir tarafta 5 milyon işsiz varken işverenler tek taraflı aldıkları 'iş saatlerini uzatma' kararıyla bu sayının yükselmesine hizmet ediyorlar" diyerek iş verenleri eleştirdi. "Bu yüzden Aşağı Saksonya'da binlerce kişi işinden oldu" diyen Bsirske, bu durumun sosyal açıdan felaket olacağını vurguladı.
HABER7