Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Aliyev, Türkiye-Ermenistan görüşmeleri nedeniyle Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği doğal gaza zam yapacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Şahdeniz projesinin tek üyesinin Azeri şirketi SOCAR olmadığını anlattı.
Sözleşme süresi doldu
Şahdeniz konsorsiyumuyla Türkiye arasında 2001 yılında imzalanan anlaşmanın, bin metre küp doğalgaz için üst sınırı 120 dolar olarak belirleyen fiyatın geçerlilik süresinin 1 yıl olduğunu belirten Aliyev, tarafların üzerinde uzlaşma sağladığı son sözleşmenin süresinin geçen yıl nisan ayında dolduğunu kaydetti.
Rusya 400 dolara veriyorAliyev, "Şahdeniz konsorsiyumunun ortak anlayışı, yeni fiyatın müzakere edilmesi yönünde. Şu aşamada bunun (yeni fiyatın) daha yüksek veya daha düşük olacağını söylemek güç. Petrol fiyatları geriliyor belki daha düşük bir fiyat olacak. Fakat piyasa fiyatı olmalı" dedi. Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuyu takip edenler 2008 yılında Türkiye'nin
Rusya'dan 400 dolara, bazen 500 dolara doğalgaz aldığını bilirler. Cezayir'den 300 dolara ve daha fazlasına gaz aldığını bilirler. Bu bilgi sır değil. Geçen yıl Azerbaycan'dan ise 120 dolara alırken doğal gazın piyasa fiyatı 400-500 dolar seviyesindeydi. Bu durumda Şahdeniz konsorsiyumunun bu yüzden ne kadar büyük zarar ettiğini hesaplayabilirsiniz."
Doğalgaz silah olduHarp Akademileri Komutanlığı'nca düzenlenen "Enerji Güvenliğinde Ortak Çözüm Arayışları" konulu sempozyumun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, geçen yüzyılın kralının petrol olduğunu, şimdi doğalgazın önem kazandığını belirterek, "Buna dikkat etmemiz lazım. Doğalgaz silah olarak kullanılma eğilimi arttığı için güvenliğin tam ortasında bulunuyor" dedi. Her yıl doğalgaz kesintilerinin gündeme geldiğini anımsatan Güler, enerjinin bu anlamda güvenliğin önemli bir konusu olduğunu, enerjinin dış politika şemsiyesinin alt birimiyken bugün o şemsiyenin üstünde bir oluşum haline geldiğini vurguladı.
hurriyet