AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin açılan davayla birlikte patlak evren ‘Anayasa' tartışmaları üzerine harekete geçen Bingöllü Avukat Fahri Alimoğlu, kurduğu internet sitesinde yeni bir anayasa istemini ve yapılacak anayasanın içeriği hakkındaki görüşleri kamuoyu ile paylaşıyor.
Açılan internet sitesinin tanıtımı ve amaçları hakkında yaptığı açıklamasında önemli noktalara değinen Alimoğlu, ana sorunun Anayasa olduğunu vurguladı.
‘Ülkenin içinde bulunduğu siyasal krizin nedeni ne yazık ki defalarca değiştirilmesine rağmen yine de Anayasa'mız ve buna bağlı olarak Siyasi partiler kanunu ve seçim kanunundur' diyen Alimoğlu, herkes sadece parti kapatma konusunda dünya rekorunun Türkiye'de olduğunu sandığını ancak asıl rekorun Anayasa değişikliği olduğunu vurguladı.
Mevcut Anayasa'da 25 yılda 84 kez değişiklik yapıldığına dikkat çeken Alimoğlu: “Bu yeryüzünde hiçbir ülkenin kırmadığı ve kıramayacağı bir rekordur. Dünyanın en eski ve ilk yazılı anayasası olan Amerikan Anayasası'nın 220 yılda sadece 17 kez değiştiğini, üstelik bu değişikliklerden 10 tanesinin diğer eyaletlerin de katıldığı ilk 10 yılda yapıldığını göz önüne alırsak durumun ne karda vahim olduğumu daha açık anlaşılabilir diye düşünüyorum. Anayasamızın temel sorunu da budur. Meclis'in değiştirebildiği bir Anayasa, ne kendisini ne de toplumu koruyamamaktadır. Anayasa'da sisteme müdahaleyi engelleyecek hükümler bulunmadığı için parti kapatılması eylemi bu sıklıkla uygulanmaktadır. Yani bizim sorunumuz millet tarafından yapılmamış bir anayasa ile idare edilmekten kaynaklanmaktadır” dedi.
Türkiye'nin, içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulmasının tek yolunun ‘milletin iradesinin yansıması olan yeni bir anayasa yapılması' olduğunu kaydeden Alimoğlu, bununda ancak yeni kurulacak yeni bir Anayasa Meclisi ile mümkün olabileceğini söyledi.
Çoğunluğun, siyasal uzlaşma ile yeni bir anayasa yapılmasından söz ettiğini anlatan Alimoğlu, şöyle devam etti.
“Ancak unutulmamalıdır ki Meclis'te siyasal uzlaşma ile anayasa yapmak bu güne kadar yapılan anayasa değişikliklerinden farklı değildir. Çünkü önceki 84 değişiklikte Meclis'te çoğunlukla siyasi uzlaşmalar ile yapılan değişikliklerdir. İkinci ve en önemli husus millet iradesi ile siyasi iradenin birbirine karıştırılıyor olmasıdır. Meclis siyasal iradedir. Oysa millet tarafından yapılmış bir anayasa, milli irade ve toplumsal mutabakat metnidir. Hem Meclis, hem hükümet, hem de yargı anayasanın üstünde değil, tam tersine onun içinde ve ona bağlıdırlar. Ülkemizin yeni bir yöntemle yeni bir anayasa yapması gerektiğine inandığım için bu konuda bir web sitesi hazırladım.
www.yenibiranayasa.com adlı bu internet sitesinde hem anayasa hem siyasi partiler kanunu ve seçim kanunlarının neden ve nasıl değiştirilmesi gerektiğini tartışmaya açmaya çalıştım. ‘Yeni bir Türkiye için Yeni Bir Anayasa' sloganını kullandığımız sitenin memlekete faydalı olacağına inanıyor hemşerilerimin desteğini bekliyorum”
BingolOnline/Bingöl Kent Haber