KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Albayrak'tan piyasalara önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan önemli açıklamalar geldi. ABD'de temaslarda bulunan Albayrak piyasalara güven mesajı verdi.

Albayrak`tan piyasalara önemli açıklamalar
25 EYLÜL 2018 SALI 16:18
0
1890
0
AA aa

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bankacılık sektöründe ihtiyaç oluşması durumunda hükümet gereken desteği vermeye hazırdır." dedi. Albayrak, ayrıca "Türkiye kamu, hanehalkı ya da özel sektör borçları noktasında spesifik hiçbir sorunla karşı karşıya değildir." ifadelerini kullandı.

Albayrak, ABD Ticaret Odası, Turkish Heritage Organization, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle New York'ta düzenlenen "Türkiye'nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi" temalı konferansta Amerikan iş dünyası temsilcilerine hitap etti.

Albayrak, özellikle ekonomi alanında son 16 yılda büyük bir başarı hikayesi yazıldığını vurgulayarak, seçim sonrasında hayata geçen yeni hükümet yapısı kapsamında bakanlık sayısının 16'ya indirilmesinin hem bütçe disiplini hem de kalkınma bakımından stratejik olarak önem taşıdığına dikkat çekti.

Yeni dönemde bütçe disiplini ve fiyat istikrarının, ekonomi politikalarının ana sütunlarını oluşturmaya devam edeceğini söyleyen Albayrak, bu noktada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına yönelik spekülasyonların da son dönemde atılan güçlü para politikası adımlarıyla sona erdiğini belirtti.

RASYONEL VE GÜÇLÜ BİR PROGRAM OLUŞTURULDU
Berat Albayrak, konuşmasında, geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Türkiye'de ilk kez bir ekonomik programa, finans sektöründen akademisyenlere kadar tüm tarafların katkı sağladığını belirten Albayrak, bu sayede çok stratejik, güvenilir, rasyonel ve güçlü bir program oluşturulduğu vurgusunu yaptı.

Albayrak, Türkiye ekonomisinde YEP ile hedeflenen dönüşümün aslında temmuz ayı itibarıyla başladığına işaret ederek, son verilerin bunu desteklediğini kaydetti.  Türkiye'nin makroekonomik göstergeler noktasında çok rahat olduğunu belirten Albayrak, şöyle konuştu:

HANEHALKI BORÇLANMASINDA TÜRKİYE İYİ DURUMDA
"Geçen yılın temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,7 iken, bu oran Temmuz 2018'de yüzde 70,1'e yükseldi. Ağustos rakamları daha da iyi geldi. Ağustos 2017'de yüzde 69,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ağustos ayında yüzde 83,3'e çıktı.

Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Kamu, hanehalkı, bankaların ve özel sektörün borçlarına baktığımızda, Türkiye'nin gayet parlak bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 28, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 30, küresel ortalama ise yüzde 70 civarında. Bu demek oluyor ki Türkiye, kamu borcu alanında gayet iyi durumda. Hanehalkı borçlanmasının GSYH'ye oranı, Türkiye'de yüzde 16, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 39 ve küresel ortalama yüzde 60. Türkiye bu alanda da iyi."

TÜRK HALKI ÖNCEKİ KRİZLERDEN DERS ALDI
Albayrak, Türk halkının daha önce yaşanan krizlerden alınan dersler sayesinde Türk lirası üzerinden borçlandığını, bu nedenle söz konusu borçların döviz kurundan etkilenmediğini söyledi. 

Bankacılık sektörüne ilişkin borçların GSYH'ye oranının yüzde 26 olduğunu belirten Albayrak, Türkiye'nin bu alanda da diğer yükselen piyasa ekonomileri ve dünya ortalamasından daha iyi bir performans gösterdiğini kaydetti.

ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU
Albayrak, Türk özel sektörünün borçlarının GSYH'nin yüzde 65'ine tekabül ettiğini, bunun diğer yükselen ve gelişen ülkelerde yüzde 94'e ulaştığını ifade ederek, "Her şeyi hesaba kattığımızda, Türkiye kamu, hanehalkı ya da özel sektör borçları noktasında spesifik hiçbir sorunla karşı karşıya değildir." dedi.

HÜKÜMET GEREKEN DESTEĞİ VERMEYE HAZIR
Bununla birlikte, Türkiye'nin ekonomik kırılganlıklar konusunda proaktif bir yaklaşım takınacağını belirten Albayrak, bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle ihtiyaç oluşması durumunda Türk hükümetinin gereken desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. 

 

Kaynak: İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın