Bingöl Türk Sağlık-Sen Başkanı Kenan Alban, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sağlık çalışanlarına dönük açıkladığı döner sermaye ödemelerinin adil olmadığını öne sürdü.
Aynı riski taşıyan birçok çalışanın Döner Sermayeden hiçbir ücret alamayacağını, bunun da sağlık çalışanları arasında ayrımcılık anlamına geleceğini ifade eden Alban, şunları kaydetti:
“Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ve Sağlık Ordumuzda görevli olan Doktor, Hemşire, ATT, Paramedik, Mühendis, Tıbbi Sekreter, Vhki, Memur, Hizmetli, Güvenlikçi, Teknisyen, Tekniker, Şoför, Daimi işçi vb. statülerde çalışan tüm sağlık ordusu neferlerine yaptıkları özverili çalışmadan ötürü teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca'nın pandemi (salgın hastalık) sürecini sağlık ordusuyla birlikte iyi yönettiği kanaatindeyim. Lakin birkaç gün önceki açıklamasıyla sağlık çalışanlarını bir bütün olmaktan çıkararak ayrıştırmıştır. Çalışanların bir kısmı 3 ay döner sermayelerini tavandan alacaktır. Aslında bu ödüllendirmede sağlık kurumu çalışanlarımızın büyük bir bölümü söz konusu bile olmamıştır. Birilerine ödül verilirken bir kısımda mecburen nasibini almıştır. Aynı riski taşıyan birçok çalışan döner sermayeden hiçbir ücret alamayacaktır. Bu sağlık çalışanları arasında ayrımcılık anlamına gelmektedir. Oysaki biz Sağlık Bakanımızdan; görev ayırt etmeksizin sağlık ordusunun bütün çalışanları için (sağlığa hizmet veren her kesim ve her meslek grubu için) adil bir döner sermaye dağılımı ve emeklilikte sağlık çalışanlarını bekleyen sefaletin önüne geçebilmek adına Döner Sermayelerimiz mutlaka emekliliğe yansıtılmasını bekliyorduk. Bu süreçte tüm sağlık çalışanlarına(görev ayrımı yapılmaksızın) yıpranma payının verilmesi ve 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesini isterdik. Sağlık Bakanımızdan beklentilerimiz arasında bu süreçte sağlık ordusunun moral ve motivasyonu için 4/b'li, 4924'lü, vekil ebe hemşire ve kamu dışı aile sağlığı çalışanı gibi tüm farklı istihdamların kaldırılıp herkesin kadroya geçirilmesidir. Böyle pandemi olan bir dönemde hamile, süt izinli, kronik hastalıklı, heyet raporlu sağlık çalışanlarının da aynen diğer kamu çalışanları gibi idari izinli olması gerekmektedir. Her türlü risk ile karşılaşma olasılığı en yüksek kesim olan sağlık çalışanlarına ivedilikle koruyucu ekipmanların dağıtılması ve Sağlık çalışanlarımızın evlerine güvenli ve huzurlu bir şekilde gidebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ayrımcı ve geçici çözümler yerine kalıcı çözümler bekliyorduk. Sizi bilmem ama benim beklentilerim bunlardı. Herkes para için çalışıyor doğru ama öyle işler var ki; gerçekten parayla karşılığı ödenemeyecek işler. İşte sağlık çalışanları bu iş grubunun çalışanlarıdır. Geceleri gündüzleri birbirine karışmış, ne hafta sonu ne resmi tatili ne bayram ne de yaz tatili olmayan ve sadece insan sağlığıyla ilgilenen sürekli risk altında çalışan bir meslek grubuyuz biz. Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının bu talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir.”