Dünya, domuz gribi nedeniyle diken üstünde. Bir türlü kontrol edilemeyen virüs yayılmasını sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika dışında da ölümlere neden olmaya başlayan domuz gribiyle ilgili salgın alarmı seviyesini dörtten beşe yükseltti. DSÖ Başkanı Margaret Chan, "Olası bir salgında insanlık tehdit altında olacak. Her şey yolunda giderse aşı eylül ayından itibaren kullanımda olabilir" dedi. 5'inci derece, ciddi ve yakın bir salgın tehlikesi olduğu manasına geliyor. 6'ncı derece ise küresel bir salgına işaret ediyor. DSÖ'nün bu kararı ABD'de 23 aylık Meksikalı bir çocuğun Teksas'ta ölmesinin ardından geldi. Bebek, Meksika dışında domuz gribinden öldüğü bilinen ilk kişi oldu. Bu arada ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ülkede doğrulanan domuz gribi vaka sayısının 109'a çıktığını bildirdi.
AB VE ASYA DİKEN ÜSTÜNDE
ABD Başkanı Obama da, Meksika sınırının kapatılmasına karşı çıktı. "Virüs çoktan ülkeye girdiği için bu anlamsız" dedi. Meksika'da 176, ABD'de bir kişinin ölümüne yol açan ve Avrupa ülkelerinde de görülen vakalara Asya'da rastlanmadı. AB sağlık bakanları, salgına karşı alınacak önlemleri tartışmak üzere Lüksemburg'da toplandı. Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği üyesi 10 ülkenin sağlık bakanları da, domuz gribi için 7-8 Mayıs'ta Tayland'da toplanacak.
OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER
Bu arada, H1N1 virüsü yayılmaya devam ediyor. Yeni Zelanda'da 13, Hollanda'da 1, Slovakya'da ise 2 yeni vak'a tespit edildi. Peru ve İsviçre ise virüsün görüldüğü son ülkeler oldu. Vakaya henüz rastlanmayan ülkeler ise tüm önlemleri alıyor. İsveç'te antibiyotik satışlarında patlama yaşanıyor. Singapur'da 500 bin doz antiviral ilaç stoklarken Lübnan halka "öpüşmeme" tavsiyesinde bulundu. İran, Avrupa ve Amerika'ya zorunluluk dışında gidilmemesini isterken Ürdün ve Irak, ortak hareket etme kararı aldı.
sabah