KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Aralık 2025 Salı
°C

Akyüz'ün 'Çevresel Adalet' kitabı çıktı

Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO'da görevli Dr. Emrah Akyüz'ün 'Çevresel Adalet' kitabı çıktı.

Akyüz`ün `Çevresel Adalet` kitabı çıktı
17 EYLÜL 2021 CUMA 16:07
0
1641
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu / Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Program başkanı olan akademisyen Dr. Emrah Akyüz'ün editörlüğünü yaptığı "Çevresel Adalet" kitabı, çevre sorunları konusunda özgün bilimsel çalışmaları içeriyor. Türkiye'de çevresel adalet konusunda yazılmış ilk akademik kitap olan Çevresel Adalet Kitabı, kadın hakları, hayvan hakları, yoksulluk, COVID-19 ve su sorunu gibi konuların ele alıyor.

Paradigma Akademi tarafından yayımlanan kitapta; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi akademisyenleri yazarlık yapıyor.

Çevre konularında bilimsel çalışmalarıyla tanınan Dr. Emrah Akyüz'ün şimdiye kadar yayınlanan diğer kitapları şöyle:

1-Nuclear Power and Human Rights in Japan: The Fallout of Fukushima.

2-Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları.

3-Çevre Biliminin ABC'si: Yeni Başlayanlar İçin Çevre Sorunları ve Politikaları. A

4-Çevre ve İnsan Hakları: Türkiye Üzerine Bir Araştırma.

5-Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek.

6-Farklı Boyutlarıyla Kent ve Kentleşme

Kitabın arka kapağından:

Doğa bizim her şeyimizdir. Varlığımızın yegâne koşulu doğanın sağlıklı bir şekilde var olabilmesidir. Doğa var olmadan yaşamımızı sürdürmemiz ya da var olabilmemiz mümkün değildir. Tüm temel ihtiyaçlarımızı doğanın fiziksel ve biyolojik unsurlarından karşılamaktayız. Soluduğumuz havanın, yediğimiz besin öğelerinin ve içtiğimiz suyun kaynağı “tabiat ana” olarak nitelendirilen doğanın kendisidir. Doğanın bizlere karşı olan bonkörlüğü karşılıksızdır. Doğa o kadar cömerttir ki bizim yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli olan her şeyi sağlamasına rağmen, bizden somut bir beklentisi bulunmamaktadır.

Fakat insanoğlu doğanın nankör evlatları gibidir. Varlığını sürdürmesine olanak sağlayan doğayı sürekli olarak tahrip etmektedir. Çevrenin fiziksel ve biyolojik unsurlarının insanlar tarafından talan edilmesi öyle bir boyuta ulaşmıştır ki, doğa yok olma aşamasına gelmiştir. İnsan eylemlerinden dolayı ortaya çıkan hava, su ve toprak kirliliği, iklim değişikliği, ormansızlaşma ve biyoçeşitliliğin zarar görmesi gibi çevre olayları ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Doğa yok oluşa doğru sürüklendikçe tüm canlı yaşamı da tehlike altına girmektedir. Ekolojik dengenin bozulması hem insanların hem de diğer canlıların yok olması anlamına gelmektedir.

Ekolojik dengenin bozulması tüm canlıları tehdit etmesine rağmen, çevre sorunlarından tüm canlıların eşit oranda etkilendiğini söylemek mümkün değildir. Belli gruplar yasal düzenlemelerden ya da yasal boşluklardan dolayı çevre sorunlarına daha fazla maruz kalabilmekte ya da başkalarının neden olduğu çevre sorunlarının mağduru olabilmektedir. Yani çevre sorunları adil bir şekilde bölüşülmemektedir. Çevresel adaletsizlik adı verilen bu sorunun mağdurları toplumun farklı kesimleri olabilmektedir. Çevresel adaletsizliğe en fazla maruz kalan gruplar kadınlar, ekonomik açıdan dezavantajlı gruplar, azınlıklar, gelecek kuşaklar ve hayvanlardır.

Çevresel adaletsizlik sadece çevre sorunlarının bölüşümünde yaşanan eşitsizliğe değil; aynı zamanda doğal kaynakların bölüşümünde yaşanan adaletsizliğe de tekabül etmektedir. Doğada bulunan kaynaklar hiçbir gruba ait değildir. Bu kaynaklar tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için gereklidir. Belli grupların doğal kaynaklardan daha fazla faydalanması ya da belli grupların doğal kaynakların bölüşümünde ayrımcılığa maruz kalması çevresel adaletsizliği ortaya çıkarmaktadır.

Çevresel adaletsizlik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun olarak durmaktadır. Gündelik hayatımızın birçok aşamasında farkında olmadan çevresel adaletsizliğin mağduru olabilmekteyiz. Fakat yaşadığımız çevresel adaletsizliğin farkında olmadığımız için bu sorunu önlemeye yönelik bir eylemde bulunulmamaktadır. Bu eser Türkiye'de yaşanan çevresel adaletsizlikleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Türkiye'de çevre bilimi alanında kapsamlı bir şekilde tartışılmamış bir konu olan çevresel adaletsizlik, ilk defa bu eser ile gündeme gelmektedir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.12.2025
23:20
Bingöl`de Kent Meydanı tartışmaları! Park mı, meydan mı?
Bingöl'de Kent Meydanı tartışmaları! Park mı, meydan mı?
Bingöl çarşı merkezindeki yeni düzenleme, şehirde beklenmedik bir tartışmanın fitilini ateşledi. 'Park betonlaştı' eleştirileriyle gündeme gelen Kent Meydanı aslında neydi, şimdi neye dönüştü? Diğer illerdeki meydanlar nasıl? İşte yanıtı…
07.12.2025
19:36
Kontrolden Çıkan Otomobiller Çarpıştı: 6 Yaralı
Kontrolden Çıkan Otomobiller Çarpıştı: 6 Yaralı
Bingöl-Genç karayolunda yağmur nedeniyle kayganlaşan zeminde meydana gelen kazada 6 kişi yaralandı. Yaralılara montlarını örterek soğuktan koruyan sağlık ekiplerinin duyarlı davranışı takdir topladı.
07.12.2025
19:21
Bingöl`de aranan cinayet zanlısı yakalandı
Bingöl'de aranan cinayet zanlısı yakalandı
İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.12.2025
19:13
Hesarek`te sezon açılışı için geri sayım başladı
Hesarek'te sezon açılışı için geri sayım başladı
Telesiyejlerden otel güvenliğine kadar tüm eksikliklerin giderildiğini açıklayan Vali Usta, bölgenin önemli bir kış turizm merkezi olan Bingöl Hesarek Kayak Merkezi'nin kısa süre içinde yeniden hizmete gireceğini duyurdu.
07.12.2025
02:29
12 Bingölspor Başkanı Özturan`dan Halka Çağrı
12 Bingölspor Başkanı Özturan'dan Halka Çağrı
Lider takımın sahasında oynadığı kritik maçta sadece 627 bilet satılması, Başkan Özturan'ın sert eleştirilerine neden oldu: '12 Bingölspor tarihinin en başarılı dönemlerinden birini yaşarken, bu emek tribünlerde hak ettiği karşılığı bulmuyor. Şampiyonluğa oynayan bir takıma 627 bilet yakışmadı.'
07.12.2025
02:28
Evliyaoğlu:
Evliyaoğlu: 'Her Kadının Fikri Şehre Değer Katıyor'
Kadın Meclisi, Yeşilyurt Mahallesi'nde kadınların görüşlerini, ihtiyaçlarını ve taleplerini doğrudan yerinde dinleyerek mahallede güçlü bir birliktelik ve güven ortamı oluşturdu. Kadın Meclisi Başkanı Nevim Evliyaoğlu: Her bir kadının fikri bize yol gösteriyor, her bir mahalle bizim için değerli.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın