Her türlü afete anında müdahale edebilecek potansiyele sahip olduklarını ifade eden Ateş, kış öncesi hazırlıklarını tamamlayarak ekipmanlarının bakım ve onarını yapıp her an için operasyona çıkacak şekilde hazır beklediklerini söyledi.
Ağır kış şartlarının etkili olduğu ilimizde yolu ulaşıma kapalı olan köylerde mahsur kalan acil hastaları kar motoru ve kızaklarla hastaneye taşıyan AKUT Bingöl Birimi'nin ekipman ve 30 kişilik gönüllü ile her an afet ve operasyonlara müdahale edecek şekilde hazır beklediği öğrenildi. Kar motorları ve ekiplerini taşıyan araçların bakım ve onarımını yaptıklarını belirten AKUT Birim Başkanı Ateş, bugüne kadar gerçekleştirdikleri 91 operasyon ile 107 kişiyi kurtararak hastaneye ulaştırdıklarını söyledi. Ateş, "Ekiplerimizi taşıyan 1 araç, 2 kar motoru, 2 hasta taşıma tulumu ve kızaklarla her türlü afet karşısında mahsur kalan vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. Ekiplerimizin tamamı deprem, sel, trafik kazaları, yangın gibi her türlü afete karşı özel olarak eğitilmiştir. Bu afetler haricinde Bingöl'de yaşanan ağır kış şartlarında özellikle kardan yolları kapalı olduğu için mahsur kalan hastalara kar motorları ile ulaşıp kızaklarla ulaşımın sağlandığı bölgeye kadar taşıyoruz. Kışın köylerde bu tür vakalar çok yaşandığı için ekipmanlarımızın bakım ve onarımını yaparak operasyonlara çıkacak şekilde hazır bekliyoruz. Hastaneye kaldırılmak zorunda kalan ve köy yolları ulaşıma kapalı olan hasta veya yakınları bize ulaştıktan sonra harekete geçiyoruz. Kış aylarında genelde doğum, diyalize girmesi gereken veya kanser hastalarını kurtarmamız için bize başvurular yapılıyor" dedi.
'HAYAT KURTARMAK İÇİN BAZEN FIRTINAYA YAKALANIP YOLUMUZU KAYBEDİYORUZ'
Operasyonlara 6 kişilik ekip ile çıktıklarını belirten Ateş; hayat kurtarmaya çalışırken bazen kendi hayatlarını tehlikeye attıklarını söyledi. Özellikle tipi ve fırtınada güzergahı şaşırarak yollarını kaybettiklerini ifade eden Ateş, saatlerce süren kurtarma operasyonunda yorgunluktan bitkin hale düştüklerini ve hastayı kurtarınca bu yorgunluğun yerini mutluluğa bıraktığını belirtti. Ateş, "Hayat kurtarmak için çıktığımız yolda zaman zaman tipi ve fırtına ile karşılaşıp yolumuzu kaybediyoruz. Yaşadığımız bütün olumsuzlukları hastayı hastaneye ulaştırdığımızda unutuyoruz. Ekibimizde sağlık konusunda eğitim almış ve uzman olan 4 arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız hastaya ulaştığımızda ilk müdahaleyi yapıyor. Daha sonra hastayı kızakla kar motoruna bağlayıp ulaşımın sağlandığı yere kadar getirip, buradan da aracımızla hastaneye kaldırıyoruz" şeklinde konuştu.