KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2024 Cuma
°C

Akif beki: kalleş vurdu, biz öldük yine

29 Ekim 2011 Cumartesi günü 2 sivil vatandaşın hayatını kaybettiği canlı bomba olayını kaleme alan Akif Beki, “Geçen gün, tek caddeli mütevazı çarşımızda bir canlı bomba patladı. Kalleş vurdu, biz öldük yine” dedi.

Akif beki: kalleş vurdu, biz öldük yine
02 KASIM 2011 ÇARŞAMBA 01:48
0
2749
7
AA aa

Bingöllü Yazar Akif Beki, dünkü köşe yazısında Bingöl'de meydana gelen canlı bomba olayını yazdı. Beki'nin kaleme aldığı o yazı da şunlar kaydedildi:

Bingöl'dür bizim memleket

Geçen gün, tek caddeli mütevazı çarşımızda bir canlı bomba patladı. Kalleş vurdu, biz öldük yine.

Nazire olarak alınmasın, İzmirlilerden aşağı kalmaz memleket sevdamız, o derece Bingöllüyüz.

İzmir'le de İzmirlilerle de rahat geçiniriz, alıp veremediğimiz olmaz. Ama İzmircilerle barışmaz yıldızımız. Şehre, mahalleye, sokağa kadar inen mikro ölçekte memleketçilik de milliyetçilik de uymaz bize.

Vatanseverliği şehirseverliğe, insanperverliği hemşericiliğe değişen; çağdaşlık ülküsünü kuru bir böbürlenmeye tahvil eden şehirlilerden değiliz. Sonradan olma şehirliye ‘asrileşmiş' deriz biz, sonradan görmeye de aslını kaybetmiş manasına ‘bozulmuş'. Hoş karşılamaz, ayıplarız bunları. Tebdil-i eşkâl ile aslı değişmiyor insanın, aslını inkâr edeni sevmeyiz.

Abartılı İzmir güzellemelerine karnımız tok. Divan şiirinde, methiyeden sonra fahriye gelir. Kapaklandığı devletliyi mübalağa ederek öven şairin, rüşvet-i kelamdan kendine de pay çıkarıp şişindiği fasıl. Şiirin hasından anlarız. Ama dünyalık için şişirmeyi de şişinmeyi de, okşamayı da okşanmayı da beceremeyiz. Sevdiğimizi göklere çıkarmayı da biliriz, yere indirmeyi de. Hasbi olmaya hasbiyiz, fakat biraz hoyrattır elimiz.

Simit gevrektir; kumru, bir kuş. Boyoz nedir, aldırmayız. Tahinli katmerin kokusudur burnumuzda tüten.

Canı çekerse tavlayan, yoksa da sittin sene tavlanamayan şu serbest kızlar meselesine gelince. Hovardalığın cilvelerine itirazımız olmaz. Yalnız, gönül kaymayagörsün; imkânsıza meydan okumak, sevdiğine verilmeyen âşığı kavuşturmak delikanlılığın şanındandır.

Efe gibi erkek ismine pek rastlanmaz bizde. Haso'larla Memo'lar daha yaygındır. Micazı da memleket iklimi gibi serttir insanımızın. Gamsız kedersiz keyif çatılmaz, gevşekliğe gelmez bizim oraların doğası.

Adamı çilekeş adam, kadını cefakâr kadındır. Çaktırmayız, sevindirmeyiz namerdi. Her şeyden geçer, civanmertlikten geçmeyiz. İzzet-i nefsimize dokunana serazat dikilir başımız.

Zeybek oynamayız, davulla zurnaya tempo tutar ayak ritmimiz. Zazalığımızla övünmeyiz belki amma ağırımıza gider, kimseye laf da söyletmeyiz.

İçliköftemiz meşhurdur; tandır ekmeğimiz, etli kaymağımız, sıcak halka tatlımız, tel tel burma kadayıfımız, Yado Çeşmemiz, cevizlerimiz, kavak ağaçlarımız, bal kovanlarımız, kır çiçeklerimiz... Kurak deremizi dünyanın hiçbir denizine, çorak yamaçlarımızı bin Kordon'a değişmeyiz.

At arabasıyla yük taşırız, fayton yerine çufçufla gezeriz. Kısrak bineriz rüzgâra karşı; vesayit, çetin yokuşlardan çıkar köylerimize. Daha yükseklere kuruludur yaylalarımız, katır sırtında gideriz.

Tenekeli mahalleler çoktur bizde. Üç katlar, afatlar... Adını yıkıcı zelzelelerden alan en eski semtlerimiz. Afet, parçasıdır hayatımızın. Kaç kere yedik sillesini feleğin, saymayız. Hüzün coğrafyasında yaşarız. Sürüyü kavalla güder çobanlarımız. Ağıt, yanık gırtlakta akort edilen bir çığlıktır.

‘İzmir'de Saat Üç' olabilir. Zamanın tik taklarını hesaplamaz ‘Bingöl Çobanları'. Ezeli bir yalnızlık içinde geçer metruk dağlarda vakit. O tenha derelerin, o vahşi kayaların ebenced bekçileridir ‘Bingöl Çobanları'.

Kemalettin Kamu'ya dert bile yanmıştır eski zamanlardan bir çoban: “Okuma yok, yazma yok, bilmeyiz eski, yeni/ Kuzular bize söyler yılların geçtiğini/ Arzu, başlarımızdan yıldızlar gibi yüksek/ Önümüzde bir sürü, yanımızda bir köpek/Dolaştırıp dururuz aynı daüssılayı/Her adım uyandırır ayrı bir hatırayı...”

Hülyalarına ne şehir ne çarşı karıştırmazlar. Bilirler, bir garip çoban olduklarını. O çoban hicranları, hâlâ dolanır geceleyin yaylalarımızı.

Acıya dayanaklıdır bağrımız; acıya ve yalnızlığa. “Bre me, bena hol” der, yaraya bereye okuyup üfleriz, geçsin diye. “Birindar” deriz, yarası çok olana. “İyi olacak kardeşim, iyi olacak” deriz, “Bre me, bena hol”.

Geçen gün, tek caddeli mütevazı çarşımızda bir canlı bomba patladı. Kalleş vurdu, biz öldük yine. Bre me, bena hol!

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
palulu (@Misafir_7006)
02 Kasım 2011 Çarşamba 21:09
seni seviyoruz brema bena hollllllllllll seninle gurur duyduk
ali (@Misafir_6995)
02 Kasım 2011 Çarşamba 16:41
çok güzel tebrikler.hainler bizi asla yıldıramazlar bena hol...
zazakentli (@Misafir_6992)
02 Kasım 2011 Çarşamba 15:56
sayın beki ağzına sağlık ben bingöllüyüm diyemiyenlere duyurulur. kalleş vurdu kalleşler kaybetti ve kaybetmeyede mahkumdurlar.bunu bilsinlerki onlara destek verenlerde kalleşin önde gidenleridir
GURBETÇİ (@Misafir_6991)
02 Kasım 2011 Çarşamba 15:35
BİR HEMŞEHRİNİZ OLARAK BU GÜZEL VE ANLAMLI YAZINIZ İÇİN SİZE TEŞEKKÜR EDİYOR, BİNGÖL'Ü HER DAİM HATIRLAMANIZI TEMENNİ EDİYORUM...
ekrem akbulut (@Misafir_6987)
02 Kasım 2011 Çarşamba 14:24
sayın beki makaleni ağlayarak okudum bingöl seninle gurur duyuyor. Allah senin gibi bingöl sevdalılarının sayısısını artırsın yolun ve bahtın açık olsun.
efsun efsun (@Misafir_6986)
02 Kasım 2011 Çarşamba 14:13
özünden kopmayan ünlümüz var . Teşekkürler sayın beki
hores (@Misafir_6969)
02 Kasım 2011 Çarşamba 09:39
okşamışsın yüreğimizi sayın BEKİ,aslında kaleş vurdu biz çoğaldık,vurulmayla tek yumruk olacağımızı bimeldiler,şimdi her vurulmada bin filiz veririz,yüreğine sağlık bu şairane söylemlerinden ötürü bir nebze olsun,biizlerinde unuttuğu o vefakar insanlarla yeniden yüzlşetiridğin için..
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın