AKP, saat 13.00'te toplanacak olan Genel Kurul'da ilk olarak her gün teklifin 4 maddesi görüşülene kadar da çalışılmasını önerecek. Genel Kurul 23 Nisan Cuma günü hariç her gün çalışacak. Muhalefet ise teklifin görüşmelerine geçilmeden önce ‘usul' ve ‘Anayasa'ya aykırılık' iddialarına ilişkin tartışma açtıracak.
Görüşmeler için başta AKP olmak üzere tüm parti gruplarında adeta sıkıyönetim ilan edildi. AKP'de bakan ve milletvekillerinin Ankara dışına çıkışları yasaklandı. Yurtdışına çıkmak zorunda kalacak bakanlar için oylamalarla ilgili ‘vekâlet dilekçeleri' hazırlandı. Tüm milletvekilleri tek tek arandı, hasta olanların sadece oylamalara da olsa gelip gelemeyeceği araştırıldı. CHP, MHP ve BDP'de de vekillerinden görüşmelere tam kadro katılmalarını istedi.
Genel Kurul'da teklif üzerinde şahıslar adına yapılacak konuşmalar için TBMM Başkanlığı'na AKP'den 65, CHP'den 30, MHP'den ise 12 milletvekili başvurdu. İçtüzük gereği kura çekilerek belirlenecek bu konuşmalar için partiler arasında ayrı bir uzlaşma sağlandı. Buna göre şahısla adına yapılacak konuşmaların 30'nu AKP'liler 30'nu ise muhalefet partileri yapacak.
Oylamalarda tek bir fire bile istemeyen AKP, özel önlemler de aldı. AKP'li milletvekilleri için ‘Anayasa Oylama Kartı' hazırlandı. Oylama kartında birinci ve ikinci turda yapılacak 28 gizli oylama tek tek belirtildi ve AKP'li vekillerden katıldıkları oylamaları bu karta da işaretlemeleri istendi. AKP yönetimi bu önlemin ‘oylamaların unutulmaması' için olduğunu ifade etse de kulislerde bu kartlar ile oylamalar sırasında vekillerin kontrol edileceği konuşuldu.
AKP'li vekiller için ‘Anayasa Değişiklik Teklifinin Genel Kurul'da Görüşülme ve Oylama Düzeni' başlığı ile hazırlanan küçük kartlarda ise görüşmelere ilişkin bilgiler verilerek oyun geçersiz olmaması için yapılacaklar anlatıldı.
Radikal