haklarında kapatma talebiyle kapatma davası açılan AKP ile Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'ne ilişkin nihai görüşünü mahkeme başkanlığına sundu. Raportör Can iki raporunda da partilerin kapatılmaması yönünde görüş bildirdi.
Raportör Can'ın Anayasa Mahkemesi'ne bugün sunduğu AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin görüşlerine yer verdiği raporunda, “bir siyasi partiyi kapatmanın bir kişiyi idama mahkum etmekle aynı anlama geldiğini, siyasi partilerin Anayasaya uygunluğunu denetlerken bireylerin temel hak ve özgürlüklerine gösterilmesi gereken özenin siyasi partilere de gösterilmesi gerektiğini” belirttiği öğrenildi. Akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılan raporda Osman Can, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin siyasi partilerin kapatılması ile ilgili verdiği kararlara da atıfta bulundu. Röportör Can, demokratik ve hukuk sistemine dayalı ülkelerde bireylerin kullandığı oylarla seçilen kişilerin ancak yine bireylerin oyları ile iktidardan düşmelerinin öngörüldüğüne de dikkat çekti.
TSİP RAPORUNDA ÖZGÜRLÜKÇÜ YAKLAŞIM
Raportör Can, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kapatma davası açılan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) hakkında da hazırladığı görüşü Anayasa Mahkemesi'ne geçtiğimiz aylarda sunduğu öğrenildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, TSİP hakkında F tipi cezaevlerine karşı yapılan eylemlere destek verdiği için temelli kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açmıştı. TSİP yöneticileri hakkında aynı zamanda ceza davaları açılmış ve mahkumiyet kararları çıkmıştı.
Anayasa Mahkemesi'ne TSİP hakkında açılan davaya ilişkin “kapatılmasın yönünde” görüş bildiren Can, F tipi cezaevlerine karşı yapılan eylemleri “demokratik hak” olduğuna ve bir siyasi partinin cezaevleri konusunda görüşünü dile getirmesinin parti kapatma nedeni sayılamayacağına dikkat çektiği de öğrenildi.
Anayasa Mahkemesi üyeleri için Raportör Osman Can'ın sunduğu raporun herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. AKP'nin kapatma davasına ilişkin Can'ın raporunu sunması ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkeme üyeleri ile görüşerek davanın görüşüleceği zamanı belirleyecek. Davanın sonuçlanmasında nitelikli çoğunluk etkili olacak. Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin 7'sinin kullandığı görüş yönündeki oy geçerli olacak.