Eğitim öncesi bir konuşma yapan rehabilitasyon merkezi müdürü Mehmet Çapak, okulda verilen eğitimin mutlaka evde de uygulanması gerektiğini söyledi. Otizmli çocukların haftanın belirli günlerinde okulda eğitim aldığını belirten Çapak, eğitimlere ailelerin katılımının önemli olduğunu söyledi.
Çapak'ın konuşmasının ardından Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Psikolog Baran Halifegil ve Özel Bir Umut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli psikolog Esra Kayaokay tarafından otizmli çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda ailelere eğitim verildi.
Ailelerin kafasında ‘Otizmi atlatabilir miyiz, nasıl yeneriz' şeklinde sorular olduğunu belirten Psikolog Baran Halifegil, “Eğitimle otizmi yenebiliriz” dedi.
Türkiye'de artık 18 aylık çocuklara da otizm tanısı konulabildiğini ifade eden Halifegil, “Eskiden 3-4 dilimi ele alınıyordu. Şuan itibariyle 18 ayda otizm kendini gösteriyor. Ne kadar erken eğitim başlarsa otizmi atlatmak o kadar kolay olur” dedi.
Seminere katılan aileleri tek tek dinleyen Halifegil, her çocuğun davranışlarının farklı olduğunu, ailelerden çocukların davranışlarına göre hareket etmelerini istedi.
Halifegil, ailelere bundan sonraki süreçte çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim programları hazırlayacaklarını ve ailelere destek olacaklarını söyledi.