Dün saat 11:00'de Halk Eğitim Merkezi'nde Bingöl Belediyesi ve Bingöl İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun ortaklaşa düzenlediği ‘Aile içi iletişimde annenin rolü' konulu konferansa ilgi büyüktü.
Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun 2011 yılındaki ilk etkinliğinin yapıldığını söyleyen Kur'an Kursu Öğretmeni Bingöl İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu üyesi Zeynep Tekin, amaçlarının toplumun aile hakkında dini açıdan doğru bilgilendirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Konferansta sinevizyon gösterisi eşliğinde sunum yapan Zeynep Tekin, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Halkımızın özellikle aile ve aile bireyleri ile ilgili dini içerikli soru ve sorunlarının çözümüne katkı sağlamak istiyoruz. Halkımızın özellikle aile ve aile bireyleri ile ilgili dini içerikli soru ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapacağız” dedi.
Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun amaçlarını sıralayan Tekin, “Kadın, çocuk, genç, yaşlı, özürlülerle ilgili konular başta olmak üzere aileyi ilgilendiren alanlarda yapılan araştırma ve yayınlar takip edilir ve arşivlenerek büro için kütüphane oluşturulur. Bürolar, bulundukları bölgenin aile yapısı ve sorunları konusunda araştırmalar yapar ve arşiv oluşturur” diye konuştu.
Bingöl Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun 2011 yılı ilk altı ayda gerçekleştirmeyi hedeflediği faaliyetleri açıklayan Tekin, aile içi iletişimde annenin rolü, anne-baba ve çocuk ekseninde aile içi sorunlar ve çözümler, İslam'da ve medeni hukukta kadın, kadın sağlığı ve hijyen, İslam'da anne-baba hakkı ve önemi, uyuşturucu ve zararları konulu konferans ve panel düzenleyeceklerini belirtti.
Çocuğu tanıma, çocuk psikolojisi minik yavrudan büyük sorular ‘Allah' nerede anne, oyun oynamak mı, oyalamak mı? Ve çocuklar için renk dili konularında sinevizyon eşliğinde bilgiler veren Bingöl Belediyesi Uzman Psikoloğu Gönül Gende, çocukların başarılı olduğu alanlarda desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çocukların başarısızlıkları ile ilgilenmek, öne çıkarmak yerine başarılarını pekiştirmek gereklidir” dedi.
Uzman Psikolog Gönül Gende, çocuğun psikolojisi anne karnında gün be gün şekillenen ve bir ömür boyu üzerinde izlerini taşıyacağı yaşayacağı ruh halinin şekillenmesinden bahsederek, “Genetik karakter anne babadan alınan genlerin tesiri ile anne karnında oluşur. Çocuk anne rahmine düştüğü andan itibaren bazı karakterlerini baba, bazılarını da anneden alarak kazanımlarını da ilave ederek yeni bir birey olmaya hazırlanır. İşte bunun adı “Genetik karakter”dir. Bu genetik karakter zemini üzerine inşa edilen bebeğin dokuz ay boyunca anne karnında yaşadığı olayları birer tuğla gibi kullanarak ördüğü yapının adına da “Psikolojik karakter” denilir. Psikolojik karakter annenin sevinçleri, öfkesi ve üzüntülerine bağlı olarak genetik karakterin üzerine inşa edilir. Bebeğin anne karnında geçirdiği dokuz ay öylesine tamamlanmış bir zaman dilimi değildir. Bu süreçte içimizde büyüyen minik insan, annesinin hissettiği tüm duygulara ortak olarak dünyaya hazırlanmaktadır. Ve bu ömür boyu ana hatlarıyla kullanacağı karakter alfabesinin ilk harflerini de dizmektir. Demek ki annenin çocuğun gelecekte ki karakteri üzerinde büyük bir etkisi vardır. Eğer anne isterse bebeğinin “sakin, huzurlu” isterse “pısırık, korkak” bir bebek olmasını etkileyebilir” şeklinde konuştu.
Program yaklaşık bir saat sürdü.