KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Ocak 2025 Perşembe
°C

Aile hekimlerine katsayı müjdesi

Sağlık Bakanlığı, Temmuzda 7 ilde daha başlayacak aile hekimliğinde,
aile hekimlerinin ücretlendirilmesinde esas alınacak katsayıyı,
kaydettikleri hastaların taşıdıkları sağlık riskine göre belirleyecek.

Aile hekimlerine katsayı müjdesi
03 TEMMUZ 2010 CUMARTESİ 00:18
0
1731
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, yaptığı açıklamada, aile hekimliği sistemindeki yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

İlk olarak 2005'te Düzce'de başlayan sistemin, halen 46 ilde 8117 aile hekimi, 2639 aile ve 552 toplum sağlığı merkezi ile 28 milyon dolayında nüfusu kapsadığını anlatan Buzgan, uygulamanın bu ay Ankara, Aksaray, Malatya, Çanakkale, Mersin, Yozgat ve Bingöl'de de başlayacağını bildirerek, İstanbul'da Ekim sonunda geçilecek sistemin, yıl sonuna kadar tüm Türkiye'yi kapsayacağını açıkladı.

Yeni düzenlemeler kapsamında, aile hekimlerinin her ay doldurmak zorunda oldukları 40 dolayındaki formun kaldırıldığını belirten Buzgan, Bakanlığa bu formlarla iletilen bilgilerin, artık elektronik ortamda Aile Hekimliği Bilgi Sisteminde doğrudan görülebileceğini söyledi.

Aile hekimliği ile ilgili değerlendirmede, vatandaş memnuniyeti, temel sağlık göstergeleri ve finansal açıdan devam edilebilirlik göstergelerinin esas alındığını kaydeden Buzgan, 'Aile hekimliğine geçilen illerde vatandaş memnuniyeti yüzde 85'ler civarında. Gebe ve Yenidoğan takibi, aşılama oranları son derece olumlu. Sistemin 5 yıldır devam etmesi de uygulamanın sürdürülebilir olduğunu ortaya koyuyor' diye konuştu.

KATSAYI HESAPLAMASINDA DEĞİŞİKLİK

Buzgan, aile hekimlerinin ücretlendirilmesinde esas alınan katsayıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapılacağını bildirdi.

3500 dolayında hastaya bakan aile hekimlerinin, 4000'in üzerinde hasta kaydetmeleri halinde bunlar için herhangi bir ek ödeme alamadıklarını anlatan Buzgan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Aile hekimlerine yapılacak ödemelerde kaydettikleri hastaların yaşlı, gebe ya da bebek olması dikkate alınmıyordu. Yapılacak düzenlemeyle artık aile hekimlerine uygulanacak katsayı, baktıkları gebe, yaşlı, 5 yaş altı çocuk ve ceza evindeki mahkum sayıları ile orantılı olarak artacak. Yani aile hekimlerinin iş yükünü artıran işler varsa, katsayı da buna göre belirlenecek. Böylece sistem daha adaletli hale gelecek. Uygulamaya 1 ay içinde geçmeyi planlıyoruz.'

'Aile hekimliği uygulamasının yeni başlayacağı illerde vatandaşların ne gibi yeniliklerle karşılaşacağı' sorusu üzerine Buzgan, vatandaşların, bir süre sonra hizmete girecek Sağlık Bakanlığının ya da il sağlık müdürlüğünün internet sayfası üzerinden kendi aile hekimlerini öğrenebileceklerini söyledi.

Bu kişilerin isterlerse aile hekimlerini değiştirebileceğini kaydeden Buzgan, 'Aile hekimliğinde getirdiğimiz yeni bir uygulama da aile hekimlerinin değiştirilebilmesi için daha önce şart koşulan 6 aylık sürenin 3 aya indirilmesi. Ama sisteme ilk kez geçilen illerde, vatandaşlar başlangıçta ilan edilen aile hekimlerini değiştirmek isterlerse, kaydolmak istedikleri aile hekimine gidip adlarını yazdırabilecekler' diye konuştu.

Aile hekimliğine geçilecek illerde sevk zinciri olmayacağını, vatandaşların isterlerse kurum hekimleri ile 2. ya da 3. basamak sağlık merkezine de doğrudan başvurabileceklerini belirten Buzgan, bu sistemde hastaların gerek muayene gerek tetkiklere hiçbir ücret ödemeyeceklerini söyledi.

Aile hekimlerinin kendi hastalarıyla sürekli irtibat halinde olacaklarını ve takiplerini yapacaklarını kaydeden Buzgan, bu hekimlerin isterlerse haftalık 40 saat olan çalışma saatlerini il sağlık müdürlüğünün onayı ile çalışma yerlerinde görülebilecek bir yere asarak kendilerinin belirleyebileceğini anlattı. Buzgan, 'Mesela kırsal kesimde halk tarlada çalıştığı için gün içinde muayeneye gelemiyor. Buradaki aile hekimi isterse sabah yerine akşam saatlerinde de muayene yapabilecek. Ama 40 saati aşan çalışma süresi için ek ödeme yapılmayacak' dedi.

Kayıtlı hastaların sağlık bilgilerinin aile hekimliği merkezlerinde tutulacağını, hastalar başka bir yerde bile muayene olsalar bu bilgilerin sisteme işleneceğini belirten Buzgan, başka bir şehre ziyarette bulunanların da 'misafir hasta' olarak muayene olabileceklerini söyledi.

AİLE FOTOĞRAFLARINDA YER ALACAK

'Amacımız aile hekimlerinin aile fotoğraflarında yer alması' diyen Buzgan, vatandaşların kolay ulaşabilecekleri, 'sağlık danışmanı' niteliğindeki aile hekimlerinin hem koruyucu hem de 1. basamak tedavi hizmeti vereceklerini belirtti. Aile sağlığı merkezlerinde 1. basamak sağlık hizmetinin yanı sıra temel laboratuvar, tıbbi tetkik ve görüntüleme hizmetleri de verileceğini kaydeden Buzgan, aile hekimlerinin hastalarını yılda bir kez ziyaret etme zorunluluğu bulunduğunu da anımsattı.

Aile hekimliği sisteminin sağlık bütçesine olumlu yansımaları olduğunu, bu uygulamanın başladığı illerde 2. ve 3. basamak sağlık merkezlerine başvurularda azalma sağlandığını anlatan Buzgan, 'Aile hekimliği uygulamasının yerleştiği illerde ileri basamaklardaki yığılmaların da önüne geçilecek' dedi.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın