TARIK EL HUMEYİD
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a aferin. Lübnan'a müdahale edip bu ülkeyi gruplara ayırdı. Gölgesi Irak'ın üzerinde ve Iraklılar uzlaşı ararken inliyor. Filistin sorununa destek verdiğini iddia etti ve işgal altındaki halkı böldü. Aynı şeyi Körfez'de ve Yemen'de yaptı. Bugün sıra İran'a geldi. İranlılar kendilerini böldü. Sebepse yine Ahmedinecad ve temsil ettiği politikalar. Seçimi kazanması İran projesinin ne kadar tehlikeli olduğunun kanıtı. İranlıların güvenilirliğinden şüphe duyduğu seçim sonuçlarının ilan edilişindeki ilginç nokta şu: Sonuçları, içişleri bakanlığı açıkladı ki, eski içişleri bakanı Britanya'daki bir üniversiteden aldığını söylediği fahri doktora belgesi sahte çıkmıştı.
Katılımın yüksek olmasının iki anlamı vardır: Değişim eğilimi veya öfke. İran seçim sonuçları halkın öfkesinin devam ettiğini gösteriyor. Bu nedenle dini rehber Ali Hamaney adaylardan ve halktan sonuçları kabul etmelerini istedi; Devrim Muhafızları hazır bekletildi, sonucun değiştirilmesine öfkelenenlerden duyulan korku nedeniyle bazı üniversite sınavları ertelendi. İran'da yaşananlar, halk arasındaki bölünmenin ve Ahmedinecad'ın temsil ettiği politikaların başarısızlığının göstergesi.
Ahmedinecad'ın şüpheli şekilde böyle bir yolla ikinci kez seçilmesi İran'da ve bölgede ciddi yansımalar yaratacak. Bu seçimde, Batı ve özellikle de ABD Ahmedinecad'ın halk arasında desteklenmediğini görmüş oldu. Bölgede esen değişim rüzgarları ABD Başkanı Barack Obama'nın düşündüğünün aksine İran'da kum fırtınasına dönüştü. Obama İran'da da değişim gördüğünü açıklamıştı...
Bu durum, uluslararası toplumun başta nükleer dosya olmak üzere askıdaki diğer sorunlarda İran'a karşı katı bir tutum almasına yol açacak. Zira seçim sonuçlarıyla ve seçmenlerin eğilimleriyle oynamakta tereddüt etmeyen bu rejim uluslararası sözleşmelere de kesinlikle saygı göstermez. Dolayısıyla İran'la müzakere tavizsiz olacak ve bu rejimin halk desteğinden beslenmediğini dikkate alacaktır.
Ahmedinecad ve politikaları bölgeyi bölmekle kalmadı, bugün İran'ı da bölüyor. Yaptırım ve savaşlar gibi kötü ihtimaller gündeme geri döndü. Ahmedinecad'ın bu yolla seçilmesi içeride ve dışarıda İran'a zarar verir. (Londra'da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, genel yayın yönetmeni, 14 Haziran 2009)
radikal