Ahilik Haftası münasebetiyle Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı (ESOB) tarafından seminer düzenlendi.
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenmesi planlanan seminer ilginin olmaması nedeniyle ICE MAR Cafe'de düzenlendi.
Vali Mustafa Hakan Güvençer, ESOB Başkanı Ali Bayram, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü M. Mesut İlhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, kurum amirleri ve esnafların katıldığı seminerde Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Görevlisi Yrd. Doç. Yaşar Baş, ahiliğin önemine ilişkin bilgilendirme yaptı.
Seminer öncesinde Ahilik Haftası nedeniyle yapılabilecek çalışmalara değinen Vali Güvençer, ahiliğin önemine dikkat çekerek, “ Ahilik kültürümüzde var” dedi.
“AHİLİĞE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”
Ahiliğin ilk sivil teşkilatlanma olduğunu belirten Vali Güvençer, “Bir Müslüman'ın küçük sermayesiyle iş kurması ve nasıl davranması gerektiğiyle ilgili ilkeleri ahilik teşkilatı almış, teşkilatlandırmış ve çokta güzel uygulamış. Ahilik haftasının en güzel yanı şu, nenelerimizden, nenemizin nenelerimizden kalmış bir çeyiz sandığının farkında değiliz bunun belki çocuklarımız torunlarımızda farkında olmayacaklar. Ama bunu yakarsak, yıkarsak veya satarsak belki bunun kıymetini anlayabilecek, iki kuşak sonraki torunlarımız anlayacaktır. Nenelerimizden kalan bu çeyiz sandığının içinde olduğunu bilmesekte, anlamasakta içinden çıkanları korumayı hedefliyoruz. Belki iki kuşak sonraki torunlarımız bunun gerçek kıymetini anlayabilirler. Modern hayata, kent hayatına, ticaret hayatına çok önemli bir katkı sunmuşuz ahilikle. Ahilik bu medeniyete bu topraklara özgün bir miras. Ahiliğe sahip çıkmak zorundayız” dedi.
YRD. DOÇ. BAŞ, AHİLİKLE İLGİLİ MESAJLAR VERDİ
Konuyu örneklerle ve yaşanmış olaylardan alıntı yaparak anlatan Yrd. Doç. Baş, “Kavramlar hoşumuza gidiyor, ama o kavramları yaşamak ve yaşatmak, noktasına gelince geçmişten bizim olan şeyleri güzelini alıpta daha mükemmel bir hale getirmekte biraz eksikliklerimiz var. Ahiliği özünü şu şekilde anlatmışlar; ‘Yaşamak için yaşatmak lazım', en nasıl sorusuna ise; ‘Toplumda bir insanda bir problem varsa o herkesin problemi olmalı, çünkü toplumda birinin problemi herkese yansır'. Ahilik toplumda meslek eğitimi değil her alanda bir beraberliği sağlayan toplum eğitimini, kişi eğitimini, kalitesini aynı zamanda ahlakı esas alan bir sistem. Ahilik teşkilatının temel hedeflerinden biri de İslam'ı yaymak olmuştur” ifadelerini kullandı.