KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Aralık 2025 Pazar
°C

Afrin'de elektronik savaştan da galip çıktık

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başarıyla sonuçlandırdığı Afrin operasyonunda yaşanan elektronik savaşlardan da Türkler'in galip çıktığı ortaya çıktı.

Afrin`de elektronik savaştan da galip çıktık
12 EYLÜL 2018 ÇARŞAMBA 05:11
2
2230
0
AA aa

TSK'nın İnsansız Hava Araçları operasyon bölgesinde uçtuÄŸunda konum bulup hedefleri tutturamaması adına, bölgede etkin rol almak isteyen bazı ülkeler Küresel Konumlama Sistemi'nde (GPS) ÅŸiddetli elektronik karıştırma da bulundu. Alınan önlemler sayesinde hedefler baÅŸarıyla tespit edilerek imha edildi.

Operasyonda önemli rol oynayan İnsansız Hava Aracı üreten Baykar'ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'dan önemli açıklamalar geldi. Bayraktar, “Afrin'de elektronik harbin her türlüsü mevcuttu. Bütün ülkeler bunu yapıyordu. Biz de onlara karşı çalıştık. Biz de dahil onlara karşı hem yazılımsal hem elektronik çalışmalar yaptık” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geçtiÄŸimiz Ocak ayında baÅŸlatıp baÅŸarıyla sonuçlandırdığı Afrin'deki Zeytin Dalı Operasyonu'nda İnsansız Hava Araçları (İHA) da etkin bir ÅŸekilde kullanıldı. İHA'lar istihbarat çalışmasında bulunup hedeflere iÅŸaretleme yaparken Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) da savaÅŸ uçakları ile beraber hedeflerini vurdu.

Bayraktar'ın verdiÄŸi bilgilere göre, Taktik Blok 2 (TB2) de operasyonda 5 bin saatten fazla görev görev yaptı ve hala o bölgede de görev yapmaya devam ediyor. Operasyon sırasında kar ve yaÄŸmur gibi elveriÅŸsiz hava koÅŸullarında da görevini baÅŸarıyla yapan İHA ve SİHA'ların etkinliÄŸini kırmak için bazı ülkeler çalışmalar yaptı.

Elektronik savaşlar yaşandı

Bütün hedeflerin konumlarının baÅŸarıyla belirlendiÄŸi operasyon sırasında da ÅŸiddetli elektronik savaÅŸların yaÅŸandığı ortaya çıktı. SİHA'lar bölgede uçarken bölgede etkin rol oynamak isteyen bazı ülkeler tarafından elektronik karıştırıcılar devreye sokuldu.

Bazı ülkeler elektronik karıştırıcılarla Küresel Konumlama Sistemi'nde(GPS) sapmalar yapmaya çalışarak TSK'nın operasyonunu baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasını amaçladı.Elektronik savaÅŸlarda alınan önlemler sayesinde operasyonda hedefler baÅŸarıyla tespit edilerek imha edildi. Operasyonda etkin rol oynayan SİHA'ları üreten Baykar'ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da elektronik harbi doÄŸruladı.

“Onlara karşı çalıştık”

Afrin operasyonunda GPS uydularında yapılan elektronik karıştırmalarla ilgili Selçuk Bayraktar, “Bütün ülkeler yapıyordu.Her türlü ülke yapıyordu. Harpte her ÅŸey var ve her türlü karıştırma mevcuttu. Bütün harp boyunca yıllardır var. Sadece GPS deÄŸil her türlü Afrin de elektronik harbin her türlüsü mevcuttu bütün ülkeler bunu yapıyordu. Biz de dahil onlara karşı çalıştık. Hem yazılımsal hem elektronik çalışmalar. Daha önce ÅŸu oluyordu İHA'lar ve SİHA'lar geri gidiyordu. Bu yapıldığında istihbarat kesilmiÅŸ oluyordu.Bir yıl boyunca çalışıldı buna Afrin'den önce hatta operasyondan bir gün önce SİHA gidiyor elektronik harbin ÅŸiddeti inanılmaz artıyor ona raÄŸmen hiçbir ÅŸey olmuyordu.Karargah seviniyor tabii çok önemli hava desteÄŸi. İnanılmaz bir teknoloji vardı”dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
17:06
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP`ta Son Durum: Bingöl`de 40 Eylem Tamamlandı
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan Benin`de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın