KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Kasım 2025 Cumartesi
°C

Afrin'de elektronik savaştan da galip çıktık

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başarıyla sonuçlandırdığı Afrin operasyonunda yaşanan elektronik savaşlardan da Türkler'in galip çıktığı ortaya çıktı.

Afrin`de elektronik savaştan da galip çıktık
12 EYLÜL 2018 ÇARŞAMBA 05:11
2
2185
0
AA aa

TSK'nın İnsansız Hava Araçları operasyon bölgesinde uçtuÄŸunda konum bulup hedefleri tutturamaması adına, bölgede etkin rol almak isteyen bazı ülkeler Küresel Konumlama Sistemi'nde (GPS) ÅŸiddetli elektronik karıştırma da bulundu. Alınan önlemler sayesinde hedefler baÅŸarıyla tespit edilerek imha edildi.

Operasyonda önemli rol oynayan İnsansız Hava Aracı üreten Baykar'ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'dan önemli açıklamalar geldi. Bayraktar, “Afrin'de elektronik harbin her türlüsü mevcuttu. Bütün ülkeler bunu yapıyordu. Biz de onlara karşı çalıştık. Biz de dahil onlara karşı hem yazılımsal hem elektronik çalışmalar yaptık” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geçtiÄŸimiz Ocak ayında baÅŸlatıp baÅŸarıyla sonuçlandırdığı Afrin'deki Zeytin Dalı Operasyonu'nda İnsansız Hava Araçları (İHA) da etkin bir ÅŸekilde kullanıldı. İHA'lar istihbarat çalışmasında bulunup hedeflere iÅŸaretleme yaparken Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) da savaÅŸ uçakları ile beraber hedeflerini vurdu.

Bayraktar'ın verdiÄŸi bilgilere göre, Taktik Blok 2 (TB2) de operasyonda 5 bin saatten fazla görev görev yaptı ve hala o bölgede de görev yapmaya devam ediyor. Operasyon sırasında kar ve yaÄŸmur gibi elveriÅŸsiz hava koÅŸullarında da görevini baÅŸarıyla yapan İHA ve SİHA'ların etkinliÄŸini kırmak için bazı ülkeler çalışmalar yaptı.

Elektronik savaşlar yaşandı

Bütün hedeflerin konumlarının baÅŸarıyla belirlendiÄŸi operasyon sırasında da ÅŸiddetli elektronik savaÅŸların yaÅŸandığı ortaya çıktı. SİHA'lar bölgede uçarken bölgede etkin rol oynamak isteyen bazı ülkeler tarafından elektronik karıştırıcılar devreye sokuldu.

Bazı ülkeler elektronik karıştırıcılarla Küresel Konumlama Sistemi'nde(GPS) sapmalar yapmaya çalışarak TSK'nın operasyonunu baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasını amaçladı.Elektronik savaÅŸlarda alınan önlemler sayesinde operasyonda hedefler baÅŸarıyla tespit edilerek imha edildi. Operasyonda etkin rol oynayan SİHA'ları üreten Baykar'ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da elektronik harbi doÄŸruladı.

“Onlara karşı çalıştık”

Afrin operasyonunda GPS uydularında yapılan elektronik karıştırmalarla ilgili Selçuk Bayraktar, “Bütün ülkeler yapıyordu.Her türlü ülke yapıyordu. Harpte her ÅŸey var ve her türlü karıştırma mevcuttu. Bütün harp boyunca yıllardır var. Sadece GPS deÄŸil her türlü Afrin de elektronik harbin her türlüsü mevcuttu bütün ülkeler bunu yapıyordu. Biz de dahil onlara karşı çalıştık. Hem yazılımsal hem elektronik çalışmalar. Daha önce ÅŸu oluyordu İHA'lar ve SİHA'lar geri gidiyordu. Bu yapıldığında istihbarat kesilmiÅŸ oluyordu.Bir yıl boyunca çalışıldı buna Afrin'den önce hatta operasyondan bir gün önce SİHA gidiyor elektronik harbin ÅŸiddeti inanılmaz artıyor ona raÄŸmen hiçbir ÅŸey olmuyordu.Karargah seviniyor tabii çok önemli hava desteÄŸi. İnanılmaz bir teknoloji vardı”dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın