Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimi içi 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından seçim takviminin nasıl ilerleyeceği tartışılmaya başlandı. Seçimi öne çekme kararının Meclis'te alınması için en az 360 milletvekilinin kabul oyu kullanması gerekiyor.
Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararı alacak!
Sürpriz bir gelişme olmazsa seçim kararının doğrudan Cumhurbaşkanı'nın kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. AK Parti kulisinde, Erdoğan'ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayabileceği belirtiliyor.
'Fesih' iddiasına karşı çıkılıyor
Yenilenmesine karar verilen Meclis görevine devam edecek. Bu nedenle Cumhur İttifakı “yenileme” kararının “fesih” olarak yorumlanmasına itiraz ediyor.
Cumhurbaşkanı adayı bildirme takvimi
Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 21 Mart'tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alması bekleniyor. Sonraki 5'inci günde başvuru süresi bitecek. Yani cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak.
Seçmenden imza talep eden adaylar da 5 Nisan'da YSK'ya başvuracak. Sonraki günlerde cumhurbaşkanı geçici aday listesi ve 10 Nisan gibi de kesin aday listesi yayınlanacak.
Milletvekili başvuruları Şubat'ta, kamu istifaları Mart'ta
Siyasi parti genel merkezlerinden alınan bilgilere göre; 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde muhtemel süreç şöyle işleyecek;
Zorlu seçim maratonunda siyasi partilerin aday adaylığı müracaat kabulü Şubat'ın ilk haftası itibariyle başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalamasının akabinde 13-17 Mart arası kamu görevlilerinin istifaları alınacak.
Kesin listelerin erken açıklanma ihtimali olduğu gibi 10 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı kesin aday listesinin duyurulmasının akabinde netleşmesi de bekleniyor ancak yapılan görüşmelerdeki genel kanaat, seçim çalışmalarının 1 ay gibi kısa bir süreyle sınırlı kalacağı yönünde.
“Kamu istifalarının 17 Mart'a sarkmasıyla adaylar bu kadar kısa sürede nasıl belirlenecek?” sorusuna “Partiler geçen yıldan buyana isim bazlı çalışmalarını yürütüyorlar. Son değerlendirmelerin ardından listelerin belirlenmesi zor olmayacak” yanıtı da aktarıldı.
İstifa eden eski görevine dönemeyecek
Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak. Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası'na göre istifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebiliyorlar.
Ancak yasa, belediye başkanları ile partilerin il, ilçe yöneticileri ve belediye meclisi üyeleri açısından göreve iadeye yönelik hükümler içermiyor. Bu kişiler olası milletvekilliği başvurusunda bulunur ve aday gösterilmemeleri ya da gösterildiklerinde seçilememeleri durumunda görevlerine dönemeyecekler.