Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında birçok iş yeri, yaklaşık 3 aylık kısıtlamanın ardından 1 Haziran itibariyle hizmete yeniden açıldı.
Bu tedbirler kapsamında merkez Hacı Hıdır camisi altında bulunan birçok iş yeri de genelge nedeniyle kapatılmıştı ancak yeniden açılan işletmelerin sahipleri, kira sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
Bingöl Diyanet Vakfı'nın kendilerinden kira istediklerini ileri süren esnaf, sorunlarının çözümünü talep etti.
Pasajda Playstation salonu işletmecisi olan Müjdat Çakmak, üç aylık kiraların dönemlere yayılarak talep edildiğini belirtti.
Çakmak; “Hacı Hıdır Camisinin altında Palystation salonu işletmecisiyim. Daha önce diyanetin bize sunduğu bizden kira alınmayacağı yönündeydi. Pandemi döneminde üç aylık kiralardan vazgeçilecek. Bunu Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bayram'da twitter hesabı üzerinden paylaşmıştı. Buna dayanarak bizde kiralar alınmayacak diye düşündük. Pandemi sürecinde normalleşme başladığında bizde diyaneti arayıp kiralar hakkında bilgi almak istedik. Önce Diyanet Vakfının Bingöl Şubesini aradık, buradaki vakıfta durumun kendileri ile ilgili olmadığını tamamıyla genel merkezlerinden kendilerine yazı gönderildiğini, üç aylık kiraların altı aylık döneme yayılarak her ay yarı yarıya kiraların ödeneceğini söylediler. Buna binaen Ankara'yı aradık durumu anlatıp izah ettim. Üç aydır kapalıyım siz bu ülkede ahlakı ve vicdanı temsil eden bir kurumsunuz. Buna rağmen nasıl olurda kira talebiniz olur. Kendilerine benden aldığınız kira helal midir, haram mıdır? Diye sorduğumda cevap alamadım” dedi.
“BUNUN VİCDANİ VE AHLAKİ HİÇBİR YANININ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Cafe işletmecisi Onur Aşan ise; “İş yerimiz pandemi süresince üç ay kapalı kaldı. Üç aylık biriken kirayı diyanet bizden taksitli bir şekilde geri istiyor. 7-8 bin liraya tekabül ediyor. Buda bir sezon boyunca diyanete çalışmamız anlamına geliyor. Bunun vicdani ve ahlaki hiçbir yanının olmadığını düşünüyorum. Hele de diyanet gibi İslam'ı temsil eden kurumların bu süreçte daha duyarlı ve samimi bir şekilde esnaflara yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum. Diyanetin diyanete yakışır şeyler yapmasını arzu ediyorum. Bu duruma devlet büyüklerimizin bihaber kalmadan mutlaka ama mutlaka içten ve samimi bir şekilde çözmelerini arzu ediyoruz. Şahsım ve diğer esnaf arkadaşlarımızın adına bu mağduriyetimizin giderilmesini arzu ediyoruz.
Ali Bayram'ın bu süreçte hiçbir menfaati olmadan işin içerisinde yer alması diğer siyasilerin, valinin, müftümüzün vicdanını rahatsız edip bu işe içten bir şekilde el atmaları lazım. Eğer kira alınacaksa da mantıklı bir açıklamasının yapılmasını istiyorum. Esnafın maddi sıkıntılarının pandemi süreci öncesinde de olduğu biliniyordu. Bu sorularımın yanıtlanmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
BAYRAM; “NEREDE BU İLİN İDARECİLERİ?”
Bingöl Diyanet Vakfı'nın pandemi sürecinde kira almayacağını söylediğini ileri süren Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, 1 Haziran itibariyle kiraların talep edildiğini belirtti.
Sosyal medya hesabı üzerinde sitemde bulunan Bayram; “Siftah açtırmadınız Esnafın kursağında bıraktınız. FEDAŞ esnafın elektriğini kesiyor. Diyanet kira almayacağı sözünü verip bu sabah esnafa kira istediğine dair mesaj atıyor. Mülk sahibi ayrı dert toptancısı ayrı dert. Nerede bu ilin idarecileri?” diyerek, esnafın mağduriyetinin giderilmesini belirtti.